2025 yılıyla birlikte çizgi roman dünyasının ikonik kahramanlarının telif hakları sona eriyor.
Çizgi roman tarihinin en popüler karakterlerinden Tenten ve Temel Reis, 1 Ocak 2025 itibarıyla kamu malu hâline geliyor. İkili dışında birçok eserin daha telif hakkı süresi sona erecek.
Belçikalı sanatçı Hergé’nin yarattığı genç muhabir Tenten (Tintin), ilk kez 1929’da Le Vingtième Siècle gazetesinin bir ekinde okuyucularla buluştu. Benzer şekilde E.C. Segar’ın yarattığı Temel Reis de (Popeye) aynı yıl Thimble Theater isimli gazete bandında ilk kez göründü ve ’Denizci misin?’ sorusuna ’Kovboy mu sandın beni?’ diyerek ilk repliğini söyledi.
Önceki yıl Mickey Mouse’un ve 2022’de Winnie the Pooh’nun başına gelen telif serbestliği, şimdi de bu iki karakteri etkiliyor. Ancak önemli bir detay var: Yalnızca karakterlerin ilk versiyonları kamu malı olacak. Örneğin Temel Reis’in ıspanaktan güç alma özelliği ve Tenten’in karakteristik turuncu saçları gibi sonradan eklenen özellikler hâlâ telif koruması altında kalacak.
Her iki karakter de sinema dünyasında kendilerine yer buldular. Steven Spielberg’ün yönettiği The Adventures of Tintin (2011) ve Robin Williams’ın başrolünde yer aldığı Popeye (1980) filmleri, bu adaptasyonların en bilinenleri arasında. Ancak kısa süre önce Temel Reis’in korku filmine konu olduğu yeni bir yapımdan fragman da paylaşıldı.
2025’te kamu malı olacak eserler arasında Faulkner ve Hemingway’in başyapıtları, Alfred Hitchcock, Cecil B. DeMille ve John Ford’un ilk sesli filmleri ile Fats Waller, Cole Porter ve George Gershwin’in müzikleri de yer alıyor.
Edebiyat dünyasından William Faulkner’ın The Sound and the Fury (Ses ve Öfke), Ernest Hemingway’in A Farewell to Arms (Silahlara Veda) ve John Steinbeck’in ilk romanı A Cup of Gold (Altın Kupa) gibi önemli eserler de 2025’te kamu malı oluyor. Sinema alanında ise Alfred Hitchcock’un ilk sesli filmi Blackmail (Şantaj) ve John Ford’un The Black Watch filmi dikkat çekiyor.
Müzik dünyasından da önemli eserler kamu malına geçiyor. Cole Porter’ın “What Is This Thing Called Love?” ve “Tiptoe Through the Tulips” besteleri ile Fats Waller ve Harry Brooks’un yazdığı “Ain’t Misbehavin” gibi caz klasikleri bunlar arasında. 1952’de Gene Kelly filmiyle özdeşleşen “Singin’ in the Rain” şarkısının 1929’daki orijinal versiyonu da artık serbestçe kullanılabilecek.
Mürekkep Haber