Uzmanlar, fitness takip cihazı kullanan yaklaşık 100.000 yetişkinin katıldığı 33 ayrı çalışmanın incelendiği araştırmada, daha yüksek sayımların daha iyi ruh sağlığıyla bağlantılı olduğunu buldu.
Ancak analize göre ilginç olan, çokça dile getirilen 10.000 adım hedefinin, en azından ruh halini iyileştirme söz konusu olduğunda, aşırıya kaçmak olabileceği.
Jama Network Open’da bugün yayımlanan incelemede araştırmacılar, düşük ruh halini azaltmada ‘günlük adımların koruyucu rolünü’ belirlemeye çalıştı.
Uzmanlar, bilimsel araştırmalarda daha fazla adım atmanın daha iyi kalp sağlığı ve daha uzun ömürle bağlantılı olduğunun bulunduğunu iddia etti.
“Ancak bildiğimiz kadarıyla, günlük adım sayısı ile depresyon arasındaki ilişki daha önce incelenmedi.” diye eklediler.
‘Adım sayısına dayalı hedef belirlemek, günlük rutinlere entegre edilmesi ve anlaşılması kolay bir yöntemdir ve depresyon önleme kılavuzlarında değerli olabilir.’
5.000’in altında adım atanların depresyon riskinin arttığı belirtilirken, 7.500’e ulaşanlarda riskin yüzde 42 azaldığı görüldü
‘Bulgularımız… küçük dozlarda fiziksel aktivitenin yetişkinlerde depresyon sıklığının azalmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor,’ dediler.
10.000 adıma kadar fayda görüldü, ancak bunun ötesinde ek bir avantaj görülmedi.
Araştırmacılar, yaşlı yetişkinlerin veya kısıtlayıcı bir rahatsızlığı olanların daha az adım atmasının faydalı olabileceğini belirterek, ‘Hiçbir şey yapmamaktan iyidir’ diyor.
Bu yılın başlarında fizyoloji uzmanları, günde 8.000’i aşmanın kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltma konusunda ‘çok fazla ek fayda’ sağlamayacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.
Bunun yerine, daha kısa aralıklarla daha hızlı yürümek de sağlıklı kalmak için aynı derecede etkili olabilir.