1 ) İlk zamanlar annenin yanında olmalı
İlk 6 ay içerisinde, bebekler her uyandığında anne sütü emmek isterler. Bu sebepten dolayı da, bebek yatağının anneye olabildiğince yakın olması gerekir.
Başka odalarda olunması halinde, bebek ağladığı zaman, anne yorgun olduğundan dolayı bebeğinin sesini duyamayabilir. Bu gibi sorunların önüne geçebilmek için mümkün olduğunca bebek yatağı annenin yanında olmalıdır. Özellikle de ilk 3 ay boyunca, bebekler dönemediklerinden dolayı anne ile aynı odada, sepet içinde yatırılabilirler.
Bu dönemde tercih edeceğiniz küçük sepetler, ahşap veya plastik malzemeden olabilir. Sepetin zemini ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Orta sertlikte ortopedik malzemeden bir yatak, bu sepetin içerisine yerleştirilebilir. Sepet muhakkak anti-kanserojen olarak ifade edilen boya ve cilalar ile kaplanmış olmalıdır. Anti-kansorejen olması, bebeğin sağlığı açısından önem taşımaktadır.
2)Yeni doğan bebekler nasıl yastıkta yatmalıdır?
Bebekler sırt üstü, sert ve çarşafın kat yapmadığı dümdüz bir zeminde yatırılmalı ve yastık, yorgan, tüylü oyuncaklar yatakta bulunmamalıdır. Battaniye veya yorgan gibi malzemeleri
kullanmaktansa, bebeği sıcak tutacak tulum veya benzeri giysiler giydirilebilir.
Yatakta sağdan sola hareket edebilen, düz pozisyondan yüzükoyun yatış pozisyona geçebilen motor gelişimine sahip çocuklar yastık kullanımına geçebilirler. Ancak bunun için çok yüksek yastıklar tercih edilmemelidir.
3)Bebek karyolasi seçerken di̇kkat edi̇lmesi̇ gerekenler
Karyola,büyüdükçe hareketlenen bebeğin hareketleriyle devrilmeyecek kadar ağır ve sağlam olmalı, küçük yaramazın atlama ve zıplamalarına direnç gösterebilmelidir. Parmaklıkların arası 2.5 cm’den dar 6 cm’den geniş olmamalıdır. Bu çocuğunuzun el-kol ve bacaklarının sıkışmasını ve bacaklarını rahatlıkla parmaklıklardan sarkıtmasını önleyecektir. Parmaklıkların açılma mekanizması mutlaka iki taraftan açılmaya uygun olmalı, tek taraftan müdahale ile açılmamalıdır. Açma mekanizmasının bebeğin kolayca ulaşamayacağı altta olması daha uygundur.
Yatağın parmaklıkları bebeğiniz büyüdüğünde atlayamayacağı yükseklikte en az 60 cm olmalıdır. Karyolada keskin-sivri köşeler veya bebeğe batıp zarar verecek kıymıklar olmamasına dikkat edilmelidir.
Arada kalacak boşluklara bebeğin başı veya kolu-bacağının sıkışmaması için yatak seçerken her şeyden önce karyolaya uygun boyda olmasına dikkat etmek gerekir. Yatak ne çok sert ne çok yumuşak olmamalıdır. Çok sert bir yatak bebeğin kaslarını yorarak uykuya dalmasını zorlaştırırken, çok yumuşak bir yatak da ağız ve burunun içeri gömülerek nefes almasını zorlaştırabilir. En uygunu orta sertlikte yarı ortopedik bir yataktır.
Yatağın daha temiz kalması açısından yıkanabilir yatak koruyucu kullanılabilir. Çarşaf ile yatak arasına sıvı geçirgenliğini önleyecek bir koruyucu takılmalıdır. Böylece kusma, çiş gibi sızıntıların şilteye geçmesini önleriz, bu da temizlendiği halde oluşacak kokuya ve bakterilere engel olur.
Neslihan KIR UNAN