Güney Kore Devlet Başkanı görevden alınma riskiyle karşı karşıya.

0

Güney Kore’de muhalefet partileri ülkede sıkıyönetim ilan eden, milletvekillerinin oylamayla kaldırması üzerine kendisi de kararı geri çeken Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınması için ulusal meclise ortak önerge verdiler. 

Muhalefet partileri ayrıca Devlet Başkanı Yoon’u istifa etmeye çağırarak, aksi halde görevden alma önergesini işlemeye koyacaklarını duyurdular. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol istifa etmezse Cumhurbaşkanı’nın azledilmesiyle ilgili önerge 6 ya da 7 Aralık günü Güney Kore Meclisi’nde ele alınacak. 

Güney Kore Anayasası’na göre, Cumhurbaşkanı’nın azledilmesi için Ulusal Meclis’in 3’te 2’sinin oyu ve 9 üyeli Anayasa Mahkemesi’nin en az 6 üyesinin bunu onaylaması gerekiyor. 

300 üyeden oluşan Güney Kore Meclisi’nde Devlet Başkanı Yoon’un mensup olduğu Halkın Gücü Partisi’den 108 milletvekili bulunuyor. 170 üyeli Demokratik Partisi’nin başı çektiği muhalif partilerse toplam 192 sandalyeye sahip. Cumhurbaşkanı’nın azil kararıyla Anayasa Mahkemesi’ne sevkedilmesi için 200 oy gerekiyor. 

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, “Kuzey Kore komünist güçlerinin tehdidinden korumak ve Pyong Yang yanlısı devlet karşıtı güçleri ortadan kaldırmak, anayasal düzeni korumak” gerekçeleriyle sıkıyönetim ilan etmişti. Devlet Başkanı Yoon, siyasi faaliyetleri yasaklamış ve medyaya sansür uygulama kararı almıştı.

Güney Kore Devlet Başkanı’nın bu beklenmedik, şoke eden kararı üzerine muhalif milletvekilleri olağanüstü toplantı için Ulusal Meclis’e akın etmiş, gönderilen askeri birliklerin engellemelerine rağmen kimileri duvarlardan tırmanarak Meclis’i toplamıştı. Yapılan oylamada 190’a karşı 0 oyla sıkıyönetim kararı kaldırılmıştı. Oylamada Devlet Başkanı’nın partisinden 18 milletvekili de salonda bulunmuş ama oy kullanmamışlardı. Parlamentonun bu kararı ve kendi partisinden önde gelen isimlerin itirazı üzerine Devlet Başkanı Yoon sıkıyönetim kararını geri çekmişti.