Son 50 yıldır astım veya KOAH atağı gibi benzer bir durumda tedavi seçenekleri nispeten değişmedi.
King’s College London’dan yeni bir tedavinin denemesinin baş araştırmacısı Profesör Mona Bafadhel, Newsweek’e yaptığı açıklamada, “Saldırılara karşı elimizdeki tek tedavi yöntemi, her zaman etkili olmayan ve ciddi yan etkilere yol açabilen steroidler.” dedi .
Hastalara astım krizini tedavi etmek için prednizolon adı verilen bir ilaç gibi steroidler verildiğinde, bu akciğer iltihabını azaltabilir, ancak diyabet veya osteoporoz gibi ciddi rahatsızlıkların riskini artırabilir.
Steroid kullanan hastaların birçoğunun tedavisi başarısız oluyor, bu da daha fazla steroide ihtiyaç duymaları, tekrar hastaneye yatırılmaları veya 90 gün içinde ölmeleri anlamına geliyor.
Bafadhel’in ekibi, akciğer iltihabını azaltmak için eozinofiller adı verilen belirli beyaz kan hücrelerini hedef alan bir antikor gibi davranacak şekilde tasarlanmış laboratuvar yapımı bir protein olan benralizumab’ın hastalara enjekte edilmesinin etkisini inceledi.
Bafadhel’in ekibi, İngiltere’deki hastanelerin acil servislerinde tedavi gören 150’den fazla astım ve KOAH hastasını rastgele üç gruba ayırdı: Bir gruba benralizumab ve sahte tabletler, bir gruba steroidler ve sahte enjeksiyon, bir gruba da hem benralizumab hem de steroidler verildi.
28 gün sonra solunum semptomları (öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı ve balgam) benralizumab ile daha iyi hale geldi.
90 gün sonra, steroid ilaç alan grupla karşılaştırıldığında, benralizumab grubunda tedaviyi başarısızlığa uğratan kişi sayısı dört kat daha azdı. Benralizumab verilen kişiler ayrıca yaşam kalitesinde iyileşme bildirdiler
Bafadhel yaptığı açıklamada, bu tedavinin “astım ve KOAH hastaları için oyunun kurallarını değiştirebileceğini” ve benralizumab’ın “güvenli ve etkili” olduğunu söyledi.
Newsweek