Dünya Sağlık Örgütü, vakaların artan sayısına ve coğrafi yayılımına bakarak, acil durumu devam ettirme kararı alındığı belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği virüsünün, halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ettiğini bildirdi.
Açıklamada vakaların artan sayısına ve coğrafi yayılımına bakarak, acil durumu devam ettirme kararı alındığı belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün acil durum komitesi, virüsü ele almak üzere toplandı.
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, vakaların artan sayısına ve coğrafi yayılımına bakarak acil durumu devam ettirme kararı aldıklarını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü, salgını sona erdirmek için uluslararası topluma da dayanışma çağrısında bulundu.
İlk olarak Afrika’da görülen virüs, Avrupa’ya da ulaşmış; İngiltere ve Almanya’da vakalar tespit edilmişti.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?
DSÖ’ye göre, M çiçeği virüsü, Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait “maymun çiçeği” virüsünün neden olduğu viral bir hastalık.
M çiçeği ilk olarak 1958’de Danimarka’da araştırma amaçlı kullanılan maymunlarda keşfedildi. 1970’te Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 9 aylık bir erkek çocukta görülen virüs, “insanlarda bildirilen ilk mpox vakası” olarak kayıtlara geçti. Virüsün o dönem yayılımı Batı ve Orta Afrika ülkeleriyle sınırlı kaldı.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ
Hastalığın yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar yer alıyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BULAŞMA YOLLARI
M çiçeği virüsü fare ve sincap gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor.
Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan 5 ila 21 gün içerisinde ortaya çıkabiliyor. M çiçeğinin laboratuvarda doğrulaması cilt lezyon bulgusunun test edilmesiyle yapılıyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi destekleyici bakım ve antiviral ilaçlarla yapılıyor.
Çiçek hastalığı için geliştirilen ve bazı ülkelerde kullanımı onaylanan aşılar ve tedaviler, bazı durumlarda M çiçeği için de kullanılabiliyor.
Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ ÖLDÜRÜCÜ MÜ?
DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği virüsünün eskisinden daha hızlı yayıldığını ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu dile getirerek, hastalığın özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklar için daha tehlikeli olduğunu belirtti.
Harris, M çiçeği için şu anda belirli bir tedavinin olmadığını ancak destekleyici tedavilerin bu virüse yakalanan hastalar için kullanıldığını kaydetti.
M çiçeği, genellikle 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşiyor. Ancak bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve küçük çocuklarda hastalık ağır seyredebiliyor.
Genel olarak hastalananlardan çoğunluğunu küçük yaştaki çocukların oluşturduğu yüzde 3 ile 6’sı kaybediliyor ve hastalığın Orta Afrika alt tipinde öldürücülük yüzde 11’e kadar çıkabiliyor.