Plastik yiyen solucan keşfedildi – bilim insanları kirliliği ‘daha hızlı ve daha etkili’ şekilde azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor

0

Bilim insanları, gezegenimizi boğan çöp sorununa alışılmadık bir çözüm bulmuş olabilirler : Nature dergisinde anlatılan plastik yiyen bir böcek .

Conversation’ın haberine göre, az yiyen bir Kenya un kurdunun larvaları, her yerde bulunan kirleticiyi sindirebiliyor ve bu da onu, bunu başarabilen Afrika’ya özgü tek böcek türü yapıyor .

Keşfi yapan Uluslararası Böcek Fizyolojisi ve Ekoloji Merkezi’nden kıdemli bilim insanı Fathiya Khamis, “Bu doğal ‘plastik yiyicileri’ inceleyerek, plastik atıklardan daha hızlı ve daha etkili bir şekilde kurtulmamıza yardımcı olacak yeni araçlar yaratmayı umuyoruz” diye yazdı.

Özellikle Alphitobius kara böceğinin pupası olan solucanın, straforun temel maddesi olarak bilinen polistireni parçalayabilen enzimlere sahip olduğunu buldular.

Bu kirletici madde su ekosistemlerinde yaygın olarak bulunur ve son derece dayanıklıdır; polistiren, Biden Yönetimi’nin plastik kirliliğini azaltmaya yönelik kampanyasında özellikle hedef alınmıştı .

Neyse ki un kurdu, pahalı olan ve paradoksal olarak kirliliği artırabilen geleneksel geri dönüşüm yöntemlerine göre daha verimli ve çevre dostu bir alternatif sunabilir.

Bu organik çöp sıkıştırıcının etkili olup olmadığını test etmek için bilim insanları, bağırsak bakterileri hakkında bilgi edinmemize yardımcı olan bir aylık bir deneme yürüttüler.

Solucanlara ya sadece plastik polistiren, ya sadece kepek (besin değeri yüksek bir yiyecek) ya da her ikisinin bir kombinasyonu verildi.

Araştırmacılar, polistiren kepek diyeti uygulayan solucanların, sadece polistiren diyeti uygulayan solucanlara kıyasla polistireni daha verimli bir şekilde tükettiğini ve deneme süresi boyunca toplam polimerin %11,7’sini parçaladığını buldu.

Ayrıca, çok daha yüksek oranda hayatta kalmışlardır; bu da besleyici bir diyetin önemini göstermektedir.

Khamis, polimeri parçalayan solucanların, araştırmacıların enzimlerini izole edip “daha geniş ölçekte plastik atık sorununu çözecek mikrobiyal çözümler yaratmayı” umdukları belirli bakterilerin çok daha yüksek seviyelerde bulunduğunu yazdı.

“Bu böceklerin büyük bir kısmını çöp alanlarına bırakmak yerine (ki bu pratik değil), fabrikalarda, çöplüklerde ve temizlik alanlarında ürettikleri mikropları ve enzimleri kullanabiliriz” dedi.

Öncelikle bilim insanlarının söz konusu enzimlerin atık geri dönüşümü için gerekli ölçekte üretilip üretilemeyeceğini belirlemeleri gerekiyor.

Ayrıca un kurdunun polistireni toz haline getirme becerisinin diğer polimerlere de uygulanıp uygulanmadığını görmek istiyorlar.

New York Post