Uzmanlar nihayet tavuğun mu yoksa yumurtanın mı önce geldiği bilmecesini çözmüş olabilir.
Cenevre Üniversitesi’nden bilim insanları, dişi üreme hücrelerinin yapı taşı olan yumurtaların, tavukların evrimleşmesinden çok önce ortaya çıktığını söylüyor.
Hawaii deniz tortularında keşfedilen Chromosphaera perkinskii adı verilen tek hücreli bir türü analiz ettiler.
Dünya’daki varlığının ilk belirtileri, ilk hayvanların ortaya çıkmasından çok daha önce, bir milyar yıldan daha öncesine dayanıyor.
Araştırmacılar bu türün, hayvan embriyolarına çarpıcı benzerlikler taşıyan çok hücreli yapılar oluşturduğunu gözlemlediler.
Bu keşif, embriyonik gelişimden (döllenmiş yumurtanın embriyoya dönüşme süreci) sorumlu genetik programların, hayvan yaşamının ortaya çıkmasından önce zaten mevcut olduğunu gösteriyor.
Dolayısıyla doğanın, ‘tavukları icat etmeden’ çok önce ‘yumurta yaratmak’ için gerekli genetik araçlara sahip olması gerektiğini açıkladılar.
Yazar Omaya Dudin şunları söyledi: ‘C. perkinsii tek hücreli bir tür olmasına rağmen, bu davranış, çok hücreli koordinasyon ve farklılaşma süreçlerinin türde ilk hayvanların Dünya’da ortaya çıkmasından çok önce mevcut olduğunu gösteriyor.’
Daha önceki araştırmalar, tavuk yumurtaları gibi sert kabuklu yumurtaların bile muhtemelen 300 milyon yıl önce ortaya çıktığını öne sürüyor.
Çalışmanın başyazarı Marine Olivetta, “Çok ilginç, çok yakın zamanda keşfedilen bir tür, bize bir milyar yıldan daha uzun bir süre geriye gitme olanağı sağlıyor.” dedi.
Bu yılın başlarında yayınlanan ayrı bir araştırma, tavukların diğer kuşlara kıyasla düzenli olarak yumurtlama yeteneğinin, binlerce yıl önce insanlar için bu kadar çekici olmasının, evcilleştirilmelerine ve bugün bildiğimiz tavuk haline gelmelerine yol açtığını öne sürüyor.
DailyMail