Sakarya’nın en önemli içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nde su seviyesi giderek düşmeye devam ediyor.
2024 yılının başında maksimum seviyede olan Sapanca Gölü için su seviyesi, 12 Kasım itibarıyla 30.06 metreye kadar geriledi.
Sapanca Gölü’nün su seviyesindeki düşüş tedirgin ederken, gölün altındaki bir yapı da çekilme ile birlikte ortaya çıktı.
2008 yılında Sapanca’da su seviyesindeki düşüş ile birlikte ortaya çıkan yapıda Kocaeli Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemede, yapının tarihi bir kilise olduğu ifade edilmişti.
Sapanca Gölü’nün su seviyesindeki düşüş tedirgin ederken, gölün altındaki bir yapı da çekilme ile birlikte tekrar ortaya çıktı.
BATIK KİLİSE
2018’de TÜPRAŞ’tan alınan ekipman desteğiyle yapılan dalışlarda batık kilise olarak ihbarı yapılan mimari kalıntının tektonik çökme ile su altında kaldığının tahmin edildiğini belirten Tepeköy, kilisenin 3×4 metre boyutlarında düzgün kesilmiş yerel taştan yapılmış dikdörtgen bir mimariye sahip olduğunu bildirdi.
Göldeki tatlı su bitkileri arasında kalan mimari kalıntının iç kısmının dolu ve bitkilerle kaplı olması nedeniyle niteliği ve fonksiyonu hakkında yeterli bilgi elde edilemediğini aktaran Tepeköy, “Ancak kalıntının bulunduğu alanın kuzeyinde ve güneyinde su derinliğinin 8 metre olması ve kalıntının su yüzeyinden 1-2 metre aşağıda tespit edilmesi tektonik çöküntüleri belgelemesi ve kara-göl değişimlerini göstermesi açısından önemlidir” dedi.