EVDE DENEMEYİN! Bebeklere ‘kaka sütü’ yedirmenin ‘onları ileriki yaşlarda hastalıklardan koruyabileceği’ iddia ediliyor.

0

Bilim insanları, sezaryenle doğan bebeklere annelerinin kakasından çok az bir miktar içeren “sütlü içecekler” yedirmenin, onları ileriki yaşamlarında hastalıklardan koruyabileceğini iddia ediyor.

Ebeveynlerin hiçbir koşulda bunu evde denememeleri gerektiğini vurguladılar.

Çünkün kaka, kullanılmadan önce bebekleri hasta edebilecek tehlikeli mikroplar açısından kontrol edilmelidir .

İlk sonuçları bulaşıcı hastalık uzmanları yıllık toplantısında sunulan çalışma , mide bulandırıcı “kaka sütlü içecekleri” konseptini test eden ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

Bağırsaktaki mikrobiyom olarak bilinen bakterilerin genel sağlığımızı etkileyebileceğini öne süren önceki araştırmalara dayanmaktadır .

Dengesizliğin depresyon , yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, obezite ve diyabet gibi rahatsızlıklarla bile bağlantısı olduğu bilinmektedir .

Hastalıklarla mücadele amacıyla sağlıklı bir kişinin dışkısının, tüm bağırsak bakterileriyle birlikte başka bir hasta kişinin bağırsağına verilmesini içeren fekal mikrobiyota nakli (FMT) de yeni ortaya çıkan bir araştırma alanıdır.

Finlandiyalı bilim insanları, bazı bebeklere az miktarda dışkıyı sütle karıştırmanın mikrobiyomları üzerinde olumlu etki yaratabileceğini iddia ediyor.

Sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin, normal doğuma göre astım , sindirim sistemi iltihabı ve bağışıklık sisteminin bozulmasıyla bağlantılı diğer hastalıklara  yakalanma riskinin daha yüksek olduğu öne sürülmüştür .

Bilim insanları bunun sebebinin sezaryenle doğan bebeklerin annelerinin vajina ve bağırsaklarındaki mikroplara maruz kalmaması olabileceğini düşünüyor.

Yapılan araştırmalar sezaryenle doğan bebeklerin bağırsaklarındaki bakteri dağılımının normal doğum yapanlara göre farklı olduğunu ortaya koyuyor.

Doktorlar, Helsinki Üniversitesi Hastanesi’nde sezaryen doğum yapması planlanan kadınları çalışmaya dahil etti.

Bir annenin kakasından 3.5 miligram alıp süte karıştırıp bebeğe verdiler.

15 bebeğe ilk beslenmelerinde “milkshake” verildi ve diğer 16 bebeğe ise plasebo karışımı verildi.

Bebeklerin kaka örneklerinin analizi, her iki grubun doğduklarında benzer mikrobiyal çeşitliliğe sahip olduğunu gösterdi.

Ancak araştırmacılar, az miktarda kaka ile beslenen bebekler ile beslenmeyen bebekler arasında büyük bir fark gözlemlediler. Bu, bebeklerin katı gıda yemeye başladığı altı aylık yaşa kadar sürdü

Deneme devam ediyor ve bebeklerin sağlık durumlarının toplam iki yıl boyunca izlenmesi planlanıyor.

The Sun