Kediname 43; Sahibini nasıl eğitirsin?

0

Selam, ben Sakız. İsmim, sahibimin seçimi. Ona sahip diyoruz arkadaşlar. Aslında ev arkadaşı, ebeveyn, anne veya baba da diyebiliriz ama genelin eğilimi böyle… Alıştım zaten, Sakız deyince kulağım o yöne çevriliyor. Öyle hemen dönüp bakmak yok. Kulağın çevrilmesi çok bile.

Bakmayın kedi sahiplenmekten söz ettiklerine. Kim kimi sahipleniyor? Miyoohoho… Tabii ki biz onları sahipleniyoruz.

Bu anlattıklarım, yola yeni çıkanlar, yolunu değiştirmek isteyenler için çoook kıymetli tecrübeler. Sokakta dünyaya gözünü açsan da her kedinin rüyası bir eve kapağı atmaktır.

Doğru seçim.

Kedi bağımsızlığı sever palavralarını boşverin. Dedem de ister özgür olmayı. Açlıktan miden kazınmaya başlasın bakalım n’oluyor? Hazır pişmiş yemek, kuru mama, yaş mama, süt önüne konsun, suyun keza… Sıcacık ortamda minderin, battaniyende tatlı rüyalar gör, pencereden yağmuru izle. E, tüm bunlar için ne gerekir? İşte bu yüzden her kedinin bir insanı olmalı be dostum.

Her kedinin bir insanı olmalı da, o insan iyi kalpli bir insan olmalı. Sen sokakta açlıktan miden sırtına yapışmışken, melül melül potansiyel sahip aranırken, “Anneeeee, bu kediyi alalıııım… Bak ne güzeeeel” diyen bacaksızlardan uzak duracaksın. Bu yavru anarşist seni alıp kulağını kuyruğunu çekiştirip dünyanı karartır. Kürkünü mıncıklayıp durur. Kendi yemeğini yapamayan, karnını başkası doyuran sana nasıl bakar? Bakmaz ki.
Arkadaşlarıyla oynamaktan seninle ilgilenmez. İş gene anne kadına kalır.

Anne kadın insaflıysa ne alâ. Ki, evdekilerden, işlerden homur homur vaziyette kafayı temizlikle bozmuşsa seni de perişan eder. “Ayyy, tüylerini dökmüşsün her yere, bıktım isinden pisinden…” diye kafanı şişirir. Bekle ki motoru soğusun.

Eğer seçildinizse, bir eve götürüldünüzse harika! Diğer etaba geçme zamanı!

Çevremizi tanıyalım.

Şöyle bir evi gezin. Her yeri iyice koklayın. Konfor alanını belirliyoruz. Veeee, en rahat koltuk senin olmalı. Bunun için ailedeki her bireyle ayrı savaş vermen lazım. Önce ben geldim diye bağırsan da, onlar niye söylendiğini anlamayacaktır. Cırmıklayıp ortamı germeyin.
Süslü püslü minderler, sepetler alıp orada yatmanı beklerler. Sen gidip ayakkabı kutusuna kıvrılınca hayal kırıklığı yaşarlar. Herkes kedi doğasından anlamaz.

Evlerine aldılar, doyurdular, sevdiler diye kendi kurallarını koyamayacak mısın? Memlekette demokrasi var. Ayrıca her pisicanın bir gururu var. Arada gidip kucağında uyuyacaksın, arada abartmadan tırmalayacaksın. Hafif dişlemek de uygundur. Ödül ve ceza yöntemini biz de insanlardan öğrendik sayılır.

Bir de sevimsiz misafirler olayı var. Hepsini tırmalamak gerekmiyor. Bazıları iyi olabilir. Yediklerinden sana verebilir. Aslında diyetini bozmaya değmez. Bir de yerler yağlandı diye anne kadının sinirlerini zıplatmak iyi olmaz.

Evde patron belli. Ama patron onlarmış gibi hissettirmek gerekir. İnsanlar böyledir. İnce işler bunlar. Konuya devam edeceğim. Bizde beş çeşit karakter varsa bunlarda sayısız mizaç var. Türlü türlü tuhaf kullar.
Hepinize mutlu yuvalar, lezzetli mamalar dostlarım. Familyanızın bilgesi Sakız.

Füsun ALTINOK

Önceki Bölüm :