Kent Ekranı

Google’da çalışan; yapay zeka uzmanı bilim insanlarına Nobel Kimya Ödülü. 

Google’da çalışan; yapay zeka uzmanı bilim insanlarına Nobel Kimya Ödülü. 

Yaşamın yapı taşları proteinlerin yapısını öngören ve hatta tasarlayan çığır açıcı çalışmalarından ötürü 3 bilim insanı 2024 yılı Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.

Nobel ödüllü bilim insanlarından Demis Hassabis ve John M. Jumper Google’ın yan kuruluşlarından biri olan ve yapay zeka konusunda çalışmalar yapan Londra merkezli Google DeepMind adlı kuruluşta çalışıyorlar. Hasabis ve Jumper’la birlikte ödüle layık görülen David Baker ise Abd’deki Washington Üniversitesi öğretim üyesi.

Nobel Kimya Komitesi Başkanı Heiner Linke, ödülün amino asit dizisi ile protein yapısı arasında bağlantı kuran araştırmalara verildiğini söyledi.

Washington Üniversitesi’nden David Baker, 2003 yılında yeni bir protein tasarlamıştı. Baker ve ekibi o zamandan beri ilaç, aşı ve nano malzemeler de dahil olmak üzere birbiri ardına proteinler ürettiler. Bulunan teknolojiyle artık hemen hemen her tür protein inşa edilebiliyor.

Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin geliştirdiği Biontech Kovid aşısı da bu teknolojinin ürünü.

Nobel Kimya ödülünün diğer iki sahibi GoogleMind’tan bilim insanları Demis Hassabis ve John M. Jumper ise 200 milyon proteinin yapısını ortaya koyabilen bir yapay zeka modeli yarattılar. Bu sayede doğadaki bilinen herhangi bir proteinin karmaşık yapısı tahmin edilebiliyor.

1 milyon dolarlık Nobel ödülü ikiye bölünecek. Yarısı proteinlerin tasarlanmasını keşfeden David Baker’a diğer yarısı ise GoogleMind’tan Hassabis ve Baker’a verilecek.

Exit mobile version