Ankara’daki büyükelçi açıkladı. Ukrayna Rusya’nın da katılacağı bir barış zirvesi hedefliyor. 

0

Ankara’daki büyükelçi açıkladı. Ukrayna Rusya’nın da katılacağı bir barış zirvesi hedefliyor. 

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya’nın da katılmasını istedikleri barış zirvesinin yıl sonunda yapılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Ankara Büyükelçisi Bodnar gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu zirveyle adil bir barışa ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.

Büyükelçinin verdiği bilgiye göre, Kiev yönetimi, iki tarafın karşı karşıya oturduğu ikili bir zirveyi kastetmiyor. Ukrayna’nın umudu üçüncü tarafların da dahil olduğu ve görüşmelerin aracılarla yapıldığı bir zirvenin gerçekleşmesi.

Ukrayna, yapılırsa eğer zirve öncesinde “uluslararası toplum” ile bir araya gelerek adil bir barış için atılması gereken adımların listesini oluşturmayı planlıyor. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, “Kiev yönetimi ve uluslararası toplum bu listeye dayanarak Rusya’dan ne tür taleplerde bulunulacağını tartışacaklar” dedi.

Büyükelçi, savaş sırasında hem Ukrayna hem de Rusya ile samimi bağları sürdürmeye çalışan Türkiye’nin, diğer çatışmalardaki arabuluculuk deneyimi nedeniyle önemli bir katılımcı olacağını da söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üçüncü yılında iki ülke savaşın sonlandırılması konusunda birbirlerinden çok uzaktalar. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu barış girişimlerinin hiçbirinde ilerleme kaydedilemedi.

Ukrayna hala devlet başkanı Volodimir Zelensky’nin “Zafer Planı”nı yürütüyor. Devlet başkanı Vladimir Putin’se barış görüşmeleri için Ukrayna’nın Rusya’nın hak iddia ettiği geniş topraklardan tamamen çekilmesi ve NATO’ya katılım talebinden vazgeçmesi gerektiğini öne sürüyor.