Kent Ekranı

Haiti’de halka yönelik çete katliamı. En az 70 kişi öldü.

Haiti’de halka yönelik çete katliamı. En az 70 kişi öldü.

Suç örgütlerinin siyasete, hükümet kurulmasına bile müdahele ettiği Atlas Okyanusu’ndaki Karaip ülkesi Haiti’de bir çete Port Sonde şehrindekiu bir semte baskın yaparak rastgele en az 70 kişiyi öldürdü. 100’e yakın kişi de yaralandı.

Olay üzerine Haiti’nin tahıl ambarı olarak bilinen kentten 6,000’den fazla kişinin göç ettiği belirtiliyor.

Gran Grif adlı gangster çetesinin lideri, katliamı üstlendi ve saldırıyı intikam için yaptırdığını söyledi. Çete elebaşı, Port Sonte kenti halkının örgütünün elemanlarının bir süre önce polis tarafından öldürülmesine pasif kaldığını öne sürerek bu nedenle intikam aldıklarını bildirdi.

Görgü tanıkları, silahlı çete elemanlarının evlere ve araçlara ateş ettiklerini, kimilerinin ev ev dolaşarak kadın çocuk demeden içerdekileri katlettiklerini anlattılar. Saldırganların sadece kurşunlamakla da kalmadıkları insanları yaktıkları belirtiliyor.

Başı bozukluğun hüküm sürdüğü Haiti’de başkent Port-au-Prince’in büyük bölümü çetelerin kontrolü altında. Çetelerin hakimiyeti ülke çapına yayılırken Haiti’de açlık da yayılıyor ve evsizlerin sayısı giderek artıyor.

İspanyol kaşif Christtopher Columbus’un 1492’de Amerika’yı keşfederken ilk ayak bastığı yerlerden biri olan Hispanyola adasının batısında bulunan Dominik Cumhuriyeti’nin komşusu Haiti önce İspanya sonra da Fransa tarafından sömürüldü. 19’uncu yüzyılın başında kölelerin ayaklanmasıyla bağımsızlığına kavuşan ülke, o dönemden bu yana genellikle kaos içinde.