Kent Ekranı

Beyrut artık savaş alanı. Kentin güneyi Gazze’ye dönüşüyor.

Beyrut artık savaş alanı. Kentin güneyi Gazze’ye dönüşüyor.

Lübnan’ın başkenti Beyrut ard arda patlamaların meydana geldiği ve sarsıntılarla dolu bir gece daha geçirdi.

İsrail bombardımanları, Hizbullahçıların bölgesi olan Beyrut’un güneyindeki Dahiyeh semtine yönelik. Ancak kent sakinleri burada meydana gelen patlamaların sesleriyle yaşıyor ve söz konusu semt, doğudaki Hristiyan bölgesine araçla 10 dakika mesafede. Hizbullah bölgesine yakın semtlerde yaşayanlar evlerini terkediyorlar. Savaş jetlerinin, insansız hava araçlarının sesleri gün boyu kesilmiyor.

Beyrut’ta yaşayan BBC muhabiri Nefise Kohnavard, “Bunu söylemek zor ama çok sayıda çatışmayı izleyen bir muhabir olarak inanmak istemesem de Beyrut artık bir savaş bölgesi” diye yazdı.

Hizbullah bölgesi Dahiey İsrail’in aralıksız bombardımanı sonucu artık yıkıntılarla dolu.

İsrail, Lübnan’ın kuzey eyaletinin merkezini de vurdu.

İsrail saldırısı altındaki Lübnan’da savaşta dikkat çekici bir başka gelişme de ülkenin kuzeyindeki Trablus kentinin de bombalanması. Beyrut’un da kuzeyinde yer alan ülkenin ikinci büyük kenti Trablus’taki Beddavi Filistin göçmen kampı bombalandı. Göçmen kampı denilince geçici yapılar ya da çadırlar akla gelmesin. Söz konusu semt apartmanlardan oluşuyor. Hamas’ın yayın organı bir gazete, Trablus kentine yapılan saldırıda askeri kanadın liderlerinden birinin, eşi ve iki çocuğunun öldürüldüğünü bildirdi.

Lübnan’da İsrail Hizbullah çatışması yüzünden 7 Ekim 2023’ten bu yana 2,000 kişi öldü. Ölenlerin neredeyse tamamı son iki haftada hayatllarını kaybettiler.