Kent Ekranı

Marmara Denizi’nde ilk defa görüntülendi

Ege, Akdeniz ve Atlas Okyanusu’nun doğusunda yaşam alanı bulan Grida balığı, Marmara Denizi’nde su altı kamerasıyla ilk kez görüntülendi.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 2 Ekim’de Marmara Denizi’ne zıpkınla dalış yapan Volkan Topcu, yaklaşık 20 metre derinlikte, yaşam alanı normalde Atlas Okyanusu’nun doğusu, Ege ve Akdeniz olan Grida balığı ile karşılaştı. Daha önce Marmara’da görülmeyen bu balığı kısa süreliğine kaydetmeyi başaran Topcu, balığın kayaların arasına saklanmasıyla takibi bıraktı.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Saadet Karakulak, iklim değişikliği nedeniyle balık göçlerinin güneyden kuzeye doğru kaydığını belirtti.

Karakulak, “Grida balığı Marmara Denizi’nde daha önce rastlanmamış bir tür. Akdeniz’den Marmara ve Karadeniz’e göç eden pek çok türü artık gözlemlemeye başladık. Mavi yengeç, kupes ve siganus gibi balıkların ardından, şimdi de orfoz ailesinden bir türün Marmara Denizi’nde ortaya çıktığını görüyoruz. Bu, Marmara için yeni bir tür ve ilk defa kaydediliyor” dedi.