Bugün; 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü… “İnsan,hayvan ve çevre sağlığı birbirine bağlıdır”

0

Bugün; 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü… “İnsan,hayvan ve çevre sağlığı birbirine bağlıdır”

Her yıl 4 Ekim’de kutlanan Dünya Hayvanları Koruma Günü, tüm canlıların bir arada yaşadığı dünyamızda, hayvanların haklarına ve refahına dikkat çekmek için önemli bir fırsat sunar.

Ancak hayvanların korunması sadece onlarla duygusal bir bağ kurmakla sınırlı değildir.

Veteriner Halk Sağlığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Hekim Azmi YÜKSEL, gün nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Bilimsel araştırmalar; insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığının birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu göstermektedir.

İşte bu noktada, “tek sağlık” yaklaşımı devreye girmektedir.

Tek sağlık yaklaşımı, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevrenin birbirinden bağımsız değil, aksine iç içe geçmiş parçalardan oluşan bir bütün olduğunu savunur. Tek Sağlık Yaklaşımı; evcil, vahşi ve sokak hayvanlarının korunmasını sürdürülebilirlikle birleştirir.

Kısırlaştırma programları ile sokak hayvanlarının sayısı kontrol altına alınırken, aşılama programları ise zoonotik hastalıkların yayılması önlenir.

Tek Sağlık yaklaşımı bu tür programların geniş çapta uygulanmasını savunur, çünkü bu sayede hem hayvanların yaşam kalitesi yükselir, hem de insan sağlığı korunmuş olur.

Sokak hayvanlarına Tek Sağlık Yaklaşımı, bakanlıklar, belediyeler, STK’lar ile veteriner hekimlerin yanında, halk sağlığı uzmanları, çevre mühendisleri, , biyologlar, sosyologlar, eğitimciler, ziraat mühendisleri, gıda güvenliği uzmanları ve hukukçular gibi birçok farklı disiplinin iş birliğini gerektirir.

Örneğin, veteriner hekimler, hayvan sağlığı ve zoonotik hastalıkların kontrolünde merkezi bir role sahipken, halk sağlığı uzmanları ve çevre bilimciler de insan ve çevre sağlığına yönelik risklerin yönetilmesine katkıda bulunur.

Çevre mühendisleri, sokak hayvanlarının yaşadığı alanlardaki çevresel kirliliği tespit ederek bu kirliliğin hem hayvanlar hem de insanlar üzerindeki etkilerini değerlendirebilir ve çözüm önerileri getirebilir. Benzer şekilde, bir sosyolog, toplumun sokak hayvanlarına karşı tutumlarını inceleyerek farkındalık çalışmalarına katkı sağlayabilir.

Tek Sağlık yaklaşımı, gelecekte hayvanların korunmasında daha da önemli hale gelecektir.

Artan nüfus, şehirleşme ve iklim değişikliği gibi faktörler, hem hayvanları, hem de insanları etkileyen yeni sorunlar ortaya çıkaracaktır. Bu sorunlarla başa çıkabilmek için kurumlar ve disiplinler arası iş birliği daha da güçlendirilmeli ve yeni teknolojilerden yararlanılmalıdır. Disiplinler arası iş birliği, bu mesleklerin birlikte çalışarak daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam ortamı oluşturmasını sağlar.

Dünya Hayvanları Koruma Günü, hayvanların korunmasının sadece duygusal bir mesele olmadığını, aynı zamanda insan sağlığı ve çevre sağlığı ile yakından ilişkili olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır. Tek sağlık yaklaşımı, insan, hayvan ve çevre sağlığı arasındaki bağlantıyı vurgulayarak, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek için umut vermektedir.

Hep birlikte, hayvanları koruyarak, kendi sağlığımızı ve dünyamızı koruyabiliriz.”