Kent Ekranı

Hapse mahkum olmuştu. İran, şarkısı protestoların simgesi olan Grammy ödüllü sanatçıyı affetti. 

Hapse mahkum olmuştu. İran, şarkısı protestoların simgesi olan Grammy ödüllü sanatçıyı affetti. 

Haberi bizzat mahkum sanatçı Shervin Hajipour verdi. İnstagram’dan yayımladığı video mesajında aldığı hapis cezasının affedildiğini duyurdu.

Shervin Hajipour’un “Baraye” (İçin) adlı şarkısı, 2022 yılında başörtüsü takmadığı için gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden Mahsa Amini için yapılan protestoların marşı haline gelmişti.

Sanatçı 2023’te sosyal değişim dalında Grammy ödülüne layık görülmüş, Birleşik Devletler’de yapılan törende ödülünü Abd Başkanı Joe Biden’in eşi Jill Biden almıştı.

İran’da 500 kişinin ölümü, 22,000 kişinin tutuklanmasıyla bastırılan Mahsa Amini protestolarında sürekli “Baraye” adlı özgürlük temalı şarkının söylenmesi üzerine gözaltına alınan ve tutuklanan Shervin Hajipour, kefaletle serbest bırakılmış ancak yargılama 3 yıl hapis 8 ay cezasıyla sonuçlanmıştı.

Şarkıcı 2 ay önce cezanın infazı için teslim olma emri aldığını duyurmuştu.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, 20 Eylül Cuma günü yaklaşık 3 bin mahkumun cezasını affetmişti. Grammy ödüllü Shervin Hajipour’un bu insanlar arasında olup olmadığı bilinmiyor.

Sanatçının şarkısı sadece İran’da veya İranlılar arasında değil, müziği ve sözleri nedeniyle Dünya çapında beğenilmişti.

Cold Play adlı grup ve İranlı bir kadın solist, Arjantin’deki konserde bu şarkıyı Shervin Hajipour’un sesiyle kolaj yaparak seslendirmişti. Performansın Türkçe alt yazılı sözlerle videosu  https://youtu.be/hI7Z1acfbIE linkinden izlenebilir.