Kent Ekranı

Özbekistan’da ülke hakkında ‘uygunsuz’ konuşanlar sınır dışı edilecek.

Özbekistan’da ülke hakkında ‘uygunsuz’ konuşanlar sınır dışı edilecek.

Özbekistan hakkında ‘uygunsuz’ konuşan ve davrananların ülkeye alınmamasını, Özbekistan’da ise sınır dışı edilmesini öngören yasa değişikliği Senato Genel Kurulu’ndan geçti.

Özbekistan Senatosu, ülke hakkında ‘uygunsuz konuşan’ yabancıların yurtta bulunmalarının ve girişlerinin yasaklanmasını öngören yasa değişikliğini onayladı.

Özbekistan Senatosu’nun yaptığı açıklamada, parlamentonun üst kanadı Senato Genel Kurulu’nun ‘Özbekistan’da Yabancı Uyrukluların Hukuki Statüsüne İlişkin Yasa’ üzerinde değişiklikler yapılmasını kabul ettiği belirtildi.

Senato tarafından onaylanan yasa değişikliğine göre, Özbekistan’ın ve halkının ‘şerefi, haysiyeti veya geçmişine hakaret eden veya bu tür eylemlerde bulunanların’ ülkeye girişi yasaklanacak. Bu kişiler, Özbekistan topraklarında bulunmaları halinde ‘istenmeyen kişi’ ilan edilerek haklarında ülkeden sınır dışı işlemi yapılacak.

Özbekistan’ın ‘egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve güvenliğine aykırı olan, ayrıca devletler arası sosyal, milli ve dini düşmanlığa yol açan, halkın onurunu, haysiyetini veya tarihini aşağılayıcı konuşmalar yapan veya bu tür eylemlerde bulunan’ yabancıların da listesi tutulacak. Dışişleri Bakanlığı tarafından listede bulunan yabancılar, sebeplerini ortadan kaldırdıkları takdirde süresi dolmadan listeden çıkarılabilecek