Kent Ekranı

“Meslek hayatımda bu kadar çok göz çıkartma ameliyatı yapmamıştım”

“Meslek hayatımda bu kadar çok göz çıkartma ameliyatı yapmamıştım”

Lübnan’da İsrail’in çağrı cihazlarıyla Hizbullah’a yönelik olarak gerçekleştirdiği toplu suikast sonrası bir operatör göz doktoru 17 Eylül Salı günü yaşadıklarını böyle özetliyor.

“25 yıllık meslek hayatım boyunca yaptığım göz çıkartma ameliyatlarından daha fazlasını bir günde yaptım” diyor.

Doktor, saldırıdan sonra hastanedeki yoğun koşuşturmayı “kabus” olarak tanımlıyor.

Ölü ve ağır yaralı sayısı artıyor.

İsrail’in Lübnan Hizbullah’ına karşı casusluk ve teknoloji savaşları tarihine veya siber savaşlar tarihine geçecek şimdiye kadar görülmemiş boyuttaki uzaktan kumandalı toplu suikastinde ölü sayısı Lübnan sağlık bakanına göre 12’ye çıktı. Yaralı sayısı 2,800 oldu. Yaralıların yaklaşık 300’ünün durumu ağır.

Çağrı cihazlarını kullananlar genellikle patlatma için gelen mesaja baktıklarından yaralanmaların çoğu yüzlerde ve gözlerde. Bunun dışında hastanelerde çok sayıda el veya parmak kesme ameliyatları yapıldı. Çağrı cihazlarını arka ceplerinde veya yan ceplerinde taşıyanlar nispeten şanslıydı.

Ana firma Taiwan’da, üretimi yapan Mossad devşirmesi firma ise Macaristan’da 

Hizbullah’ın kullandığı ve uzaktan aynı anda (yerel saatle 15.45’te) patlatılan Gold Apollo AR-924 model çağrı cihazları Taiwan merkezli bir firmanın markası.

Olayın hemen ardından firmanın Ceo’su açıklama yaptı ve patlatılan cihazların Taiwan’da üretilmediğini bildirdi. Açıklamaya göre, üretimi Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan BAC adlı bir firma yaptı. Firma, lisans sahibi Taiwan firmasına önce “Avrupa’ya satmak üzere” toplu alım teklifi yapmış sonra da bundan vazgeçerek üretim için lisans almak istemiş ve bu öneri ana firma tarafından kabul edilmiş.

Kapıda uyduruk bir tabela. 

Olaydan sonra Macaristan’daki firmaya giden haberciler, bir kısmı konut olarak kullanılan küçük bir bina ve binanın kapısına iliştirilmiş A-4 kağıttan oluşan tabelayla karşılaştılar. Firmanın resmi olarak kayıtlı Ceosuna ulaşılmaya çalışıldı ama kuşkusuz yönetici ile temas kurulamadı.

Firma büyük olasılıkla Hizbullah’ın tedarik sistemine veya tedarik zincirine sızan İsrail istihbarat teşkilatı Mossad tarafından kurulmuştu veya satın alınmıştı. Ve Hizbullah da böylesine önemli bir cihazı tedarik eden firmayı muhtemelen kontrol etmeyi akıl etmemişti.

Adlarını açıklamayan Hizbullah yetkililerine göre, çağrı cihazları 6 ay önce tedarik edilmiş ve dağıtılmıştı. 5,000 civarında cihazın Hizbullah mensuplarına dağıtıldığı belirtiliyor.

Küçük ve hafif ama güçlü patlayıcılar.

İstihbarat ve patlayıcı uzmanları, ağırlığı 3 ila 10 gram arasında ama güçlü olan patlayıcıların çağrı cihazlarının bataryalarının yanına yerleştirildiğini, ayrıca tetikleme mekanizmasıyla ateşleyicinin de üretim sırasında cihaza konulduğunu belirtiyorlar. Tetikleyicilerin cihazlara aynı anda gönderilen bir hata koduyla aktive edildiği tahmin ediliyor.

Böylesine bir operasyonun aylarca veya 2 yıl zaman almış olabileceği vurgulanıyor.

Hizbullah, cep telefonları güvenli olmadığı için çağrı cihazlarıyla haberleşmeyi tercih ediyordu. Çok kritik haberleşmelerse özel kuryelerle yapılıyordu.

İran’ın bölgedeki en büyük vekil örgütü nicesel olarak ağır bir darbe almadı ama ortaya çıkan büyük güvenlik açığıyla ciddi biçimde küçük düşürüldü.