Yoksa şiddette mi normalleşiyoruz ?

0

Yoksa şiddette mi normalleşiyoruz ?

Şiddet şiddet şiddet !..

Artık neredeyse bir şiddet haberi izlemediğimizde şaşıracağız.

Türkiye hemen her gün meydana gelen özellikle kadın ve çocuklara yönelik şiddet olaylarının ardından bir aya yakındır Narincik’e ağlıyor.

Bu vahşete karışanlar kendilerini kurtarmak için bizleri oyalamaya çalışırken bu kez de ülkenin bir başka ucundan Sıla Bebek’e yapılan iğrençlik taş gibi içimizde.

Çevremizde pek çok yerde karşılaştığımız insanların bu vahim olayları öfkeyle konuştuğuna da sosyal medya hesaplarından duygularını, tepkilerini dile getirdiğine de tanık oluyoruz.

Ancak ne yazık ki olaylar ilk sıcaklığını yitirince yeni bir vakaya kadar neredeyse olanları unutuyoruz.

Narin’den önce – çeşitli yıllarda – aranırken cesetleri bulunan cinayet kurbanı çocuklardan Ağrı’da Leyla Aydemir (4), Ankara’da Eylül Yağlıkara  (8),  Mersin’de Müslüme Yağal (3),  Kilis’te Suriyeli Gina Mercimek (9) , Adana’da Gizem Akdeniz (8) , Kars’ta Mert Aydın (8) , Manisa’da Irmak Kupal (4)  …

Bir de kaybolduktan sonra cesetleri bulunan ancak cinayet soruşturması açılmayan vakalar ve hala izlerine rastlanmayan kayıp çocuklar var.

Ne büyük acılar…

-BİLİMSEL ADI ; SEMANTİK DOYGUNLUK

Cinayetlerin, şiddetin bu kadar sık karşımıza çıkmasının ve buna tepki amacıyla da olsa kitlesel ve sosyal medyada çoğalarak tekrar tekrar yayılmasının toplumu duyarsızlaşma gibi bir sonuca götürebildiği bilimsel gerçek.

Sık sık karşılaştığımız olaylar aynı etkiyi / hassasiyeti bırakmıyor. Adeta rutin gibi sıklaştıkça kelimelerin vurucu etkisi azalıyor.

Bu psikolojide  “semantik doygunluk” diye açıklanıyor.

Bu toplumsal duyarsızlaşmaya meydan vermemeliyiz. Tekrarlayan söylemler yerine ‘Ne yapmalıyız?’ üzerinde durmalıyız.

Bu vahşete ‘dur’ demek için siyaset gücünü göstermeli, acil çıkarılacak yasalarla bu katillere en ağır cezalar uygulanmalı.

Artık;

Çocuk ve kadın ile şiddet ve tecavüz kelimeleri yan yana gelmesin!

Katilleri aramıza karışmasın, hapiste çürüsün!

Çocuklar çocukluğunu yaşasın!

Çocuklar okula gitsin…Gülsün oynasın !

Zeynep Nurten UZER