Kent Ekranı

Utanç taraf değiştirebilecek mi? Fransa’da şoke edici dava.

Utanç taraf değiştirebilecek mi? Fransa’da şoke edici dava.

Davacı, 71 yaşında bir kadın. Adı: Giselle Pelicot. Davalılar ya da suçlananlar: Kocası 72 yaşındaki Dominique Pelicot ile 50 erkek. Suçlama ise uyuşturucuyla bilinç dışı duruma düşürülmüş kadına tecavüze teşvik ve tecavüz.

Olay yeri Fransa’nın güneyindeki Mazan kasabası. Dava kasabanın bağlı olduğu Avignon kenti mahkemesinde görülüyor.

Mağdur Giselle Pelicot’un 10 yıl boyunca uyuşturucuyla bilinçsiz haldeyken eşinin eve aldığı onlarca erkeğin tecavüzüne uğradığı belirtiliyor.

Çiftin çocuklarından kızları Caroline de bilinci yerinde değilken babasının kendisini taciz ettiğini iddia ediyor. Sanık Dominique Pelicot bu iddiayı reddediyor.

Sanıklardan eş Dominique Pelicot’un bir internet sitesinden duyuru yaparak erkekleri eşiyle bilinci yerinde olmadığı halde seks yapmaya davet ettiği ortaya çıktı. Ayda 500 bin kişinin ziyaret ettiği bu site ancak Haziran 2024’te kapatılabildi. Bu 500 bin kişi içinde tek bir kişi bile ihbarda bulunmamıştı.

Dominique Pelicot, tecavüzleri videoya da almıştı. Giselle Pelicot bu durumu 4 yıl önce polisten öğrenmişti.

Polis videolardaki 83 erkeğin 50’sinin kimliğini belirleyebildi. Yaşları 26 ile 68 arasında. İtfaiyeci, eczacı, işçi, gazeteci gibi hayatın her kesiminden şahıslar. Çoğunluğu davanın duruşmalarına yüzlerini gizleyerek katılıyorlar. Fransa hukuku onlara bu hakkı veriyor.

Sanıkların her biri 20’şer yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Sanıklardan bazıları duruşma salonuna girerken.

Davanın en önemli yanlarından biri, mağdur Giselle Pelicot’un çok cesurca bir kararla gizli değil açık duruşma talep etmesi.

Kocanın çektiği söz konusu videolar, yakında duruşma oturumlarında delil olarak gösterilecek.

Davalı Giselle Pelicot’un tek isteği videoların gösterilmesi sırasında çocuklarının duruşma salonundan çıkmalarına izin verilmesi.

Fransa’nın çeşitli kentlerinde 14 Eylül Cumartesi günü Giselle Pelicot’u destekleyen gösteriler yapıldı.

Gösterilerdeki pankartlardan biri Giselle Pelicot’un avukatının mahkemede dile getirdiği bir görüştü.

“Utanç taraf değiştirmeli”