Yaş 87, 32,000 km yolculuk ve 4 ülke. Papa’nın büyük Asya gezisi.

0

Yaş 87, 32,000 km yolculuk ve 4 ülke. Papa’nın büyük Asya gezisi.

Papa Francis, hem yaşına hem de genel sağlık durumuna rağmen Asya Pasifik’te nicelikleri ve nitelikleriyle tarihe geçecek bir gezi gerçekleştirdi.

Papa 2 Eylül’de başlayan 13 Eylül’de sona eren gezisinde dünyanın en kalabalık müslüman nüfusuna sahip (242 milyon kişi) Endonezya’yı, dünyanın en fakir ülkeleri Papua Yeni Gine’yle Doğu Timor’u ve dünyanın en zengin ülkesi Singapur’u ziyaret etti.

Gezi  şimdiye dek bir Papa’nın en kapsamlı gezisi olmasının yanı sıra  başka özellikleriyle de tarihe geçti. Papa Francis’in gittiği ülkelerde katıldığı kitlesel toplantılar ya da ayinlere on binlerce kişi katıldı. Doğu Timor’daki ayinde 600,000 kişi vardı. Bu kalabalık ülke nüfusunun yarısı. Endonezya ve Papua Yeni Gine’deki etkinliklere 100’er bin kişinin katıldığı hesaplandı. Singapur’da ise Papa’nın liderlik ettiği toplantıya 50,000 kişi katıldı.

Papa Francis, gezisinde ağırlıklı olarak dinler arası diyalog ve tolerans, küresel gelir adaletsizliği ile çevre konularında mesajlar verdi.

Dünyada halen soyutlanmış yerli kabilelerin bulunduğu Papua Yeni Gine başta olmak üzere gezide her biri fotoğrafları manşet niteliğinde çok sayıda an da yaşandı.

Ap Haber Ajansı foto muhabirlerin saptadığı enstantanelerden bazıları şöyle:

Papa, Papua Yeni Gine’deki etkinlikte yerlilerin giydiği tüylü başlıkla. Fotoğraf: Gregorgio Borgia/AP Photo
Doğu Timor’da ülke nüfusunun yarısının (600,000 kişi) katıldığı toplu ayinde dağıtılan Vatikan bayrağı renkleriyle bezeli şemsiyelerle katılımcılar. Fotoğraf: Firdia Lisnawati/AP Photo
Papua Yeni Gine’de yerlilerle. Fotoğraf: Mark Baker/AP Photo
Dünyanın en kalabalık müslüman nüfusa sahip ülkesi Endonezya’da başkent Jakarta’daki İstiklal Camii’nden ayrılırken Endonezya Büyük Büyük İmamı Nasurittin Umar tarafından uğurlanırken. Fotoğraf: Gregorio Borgia/AP Photo
Endonezya’nın başkenti Jakarta’da Madya Stadyum’unda Papa Francis’in katıldığı etkinlikten bir enstantane. Fotoğraf: Tatan Syuflana/AP Photo