İnsanlar için küçük, sivil hayatta insanlık için dev bir çıkış.

0

İnsanlar için küçük, sivil hayatta insanlık için dev bir çıkış.

Abd’nin Apollo 11 ekibinden Neil Armstrong, aya ayak basıp ilk adımını atarken “İnsan için küçük insanlık dev bir adım” demişti. Armstong ve ardından ayda dolaşan, Edwin Aldrin gibi astronotlar kamu görevlisi profesyonel havacıydılar. Uzaya çıkan Sovyet ve Rus kozmonotları da devletin elemanlarıydılar.

Son birkaç yılda Abd özel sektörü, önceki kamu uzay çalışmalarının birikimlerinden yararlanarak yörüngeye turistik geziler yaptı ama o arada bazı uçuşlarla uzay çalışmalarında NASA’nın görevlerini üstlenmeye başladı.

Ve sivil, özel şirketlerin uzay çalışmalarında önemli bir gelişme daha başarıyla tamamlandı. İlk defa siviller uzay yürüyüşü yaptılar.

Yerin 711 ila 740 kilometre yukarısında Elon Musk’ın firması Space X tarafından geliştirilen yörüngedeki kapsülden ilk çıkan, uçuşun finansörlerinden teknoloji yatırımcısı milyarder iş insanı Jared Isaacman oldu.

Jarrod Isaacman, Dragon adlı uzay kapsülündeki hava basıncı ayarlandıktan sonra aracın kapağını açtı ve içerdeki 4 kişinin arasından sıyrılıp dışarı çıkarak dizlerine kadar uzay boşluğunda kaldı. Uzay aracı bu sırada saatte yaklaşık 26,000 kilometre hıza sahipti.

Jared Isaacman, 3,6 metre uzunluğundaki bir oksijen kablosuyla Space X kapsülüne bağlıydı. Kapsülün kapağının dış kısmında amatör astronotların tutunması için yürüteçlerinkine benzer aparatlar vardı. Sivil ve hatta özel uzay yürüyüşünün ilkinde amaç uzay yürüyüşleri için geliştirilen giysilere denemekti. Amatör astronotlar bu deneme sırasında kol hareketleri yaparak giysilerin esnekliğini ve kullanışlılığını test ettiler.

Jared Isaacman’ın ardından kapsülde bulunan yolculardan Space X mühendisi Sarah Gillis de yine dizlerine kadar uzaya çıktı ve uzay giysisini test etti.

Isacman ve Gillis 10’ar dakika yörüngede planlanan işleri yaptılar.

İlk sivil uzay yürüyüşü güney Pasifik üzerinde yapıldı.

İlk sivil uzay yürüyüşünü içeren operasyon toplam 1 buçuk saat sürdü.

Space X Polaris Dawn adlı görevin ekibi, Jared Isaacman, pilot Scott Poteet, mühendis Sarah Gillis ve tıbbi görevli Anna Menon’dan oluşuyor.

Uzayda ilk yürüyüş, 1965 yılında Sovyet Kozmonot Alexei Leonov tarafından gerçekleştirilmişti.

Jared Isaacman ve Sarah Gillis’ten önce 263 astronot veya kozmonot uzay yürüyüşü yapmıştı.