Kent Ekranı

34 harften oluşan ‘Ortak Türk Alfabesi’ üzerinde uzlaşmaya varıldı.

34 harften oluşan ‘Ortak Türk Alfabesi’ üzerinde uzlaşmaya varıldı.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun üçüncü toplantısı gerçekleştirildi.

Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerin temsilcilerinden oluşan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun toplantısının başarıyla tamamlandığı belirtilerek “Toplantının ana hedefi, bu alandaki bilgi birikimi ve komisyonun son iki yıldaki deneyimlerinden yararlanarak Türk dilleri için ortak alfabe projesine yönelik çalışmaları nihai aşamaya getirmekti”  ifadelerine yer verildi.

Toplantıda1991’de bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesi kapsamlı şekilde gözden geçirildi.

Yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu özverili çalışmanın sonucunda, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldı. Önerilen alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir” ifadeleri kullanıldı

Türk Dil Kurumu da, ilgili tüm kurumları, önerilen “Ortak Türk Alfabesi” uygulanmasını aktif bir şekilde desteklemeye davet etti.