Trump ve Harris karşılaşmasından Harris önde çıktı

0

Trump ve Harris karşılaşmasından Harris önde çıktı

ABD’deki 2024 Başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat aday Kamala Harris ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın karşı karşıya geldikleri canlı TV yayınının kazananının Harris olduğunda pek çok gözlemci birleşti.

Bir buçuk saat süren tartışmanın Trump’tan çok Harris’in yıldızını parlattığı söylenebilir. Tartışma Kamala Harris’le ilgili olarak ABD medyasının yaygınlaştırdığı, önceden hazırlanmamış sorular karşısında bocalayacağına, temel argümanlarının sınırlılığı ve kısıtlılığına ilişkin klişeleri parçalamak için Harris’e bolca fırsat sundu. O da bu fırsatlardan yararlanmayı bildiğini gösterdi. Öte yandan tartışmayı  esasen düpedüz yalanlara sarılarak sürdürmekle birlikte, enerjik ve sebatkar bir aura sergilemekten geri durmayan Trump’ın da program sona ererken en azından kendi seçmenini yanında tutmayı başardığını söylemek mümkün.

Tartışma anketlere nasıl yansıyacak?

Tarihsel olarak, başkanlık tartışmalarının seçmen tercihleri ​​üzerinde çok az etkisi olduğunu düşünen Northeastern Üniversitesi’nden seçkin siyaset bilimi ve bilgisayar bilimleri profesörü David Lazer, Harris-Trump tartışmasının da seçmen tercihlerini büyük ölçüde etkilemeyeceği kanısında.

Lazer, “sonuncu tartışmada bile anketler çok fazla kıpırdamadı” dedi. “Biden açıkçası efsane bir başarısızlık sergilemiş ve Demokrat Parti kodamanları kesinlikle paniklemişlerdi ama doğrusu anketler pek oynamadı.”

Bunun nedenin parti desteğinin bu aşamada oldukça iyi korunmakta olması olduğunu söyleyen Lazer, “Burada gerçek bir risk varsa, o da Harris hakkında pek fazla fikri olmayan oldukça fazla sayıda insan bulunmasıydı. bazı seçmenler onunla bu tartışmada ilk kez tanıştılar”. dedi.

Harris Trump’ın damarına basmayı başardı

Demokrat başkan yardımcısı, hala reddettiği 2020 seçim yenilgisini hatırlatarak ve diğer uydurma iddialarına alaycı bir şekilde değinerek Cumhuriyetçi eski başkanın damarına basmaya çalıştı ve başardı. Harris’in iğnelemeleri, danışmanları ve destekçilerinin Trump’ın asıl konudan sapmak ve uluorta şahsi saldırılara saldırılara kalkışmak konusundaki tavsiyelerinden sapmasına neden oldu.

Bianet