Kent Ekranı

Ayşenur’un ölümü. İsrail: “Ateş edildi; istenmeden öldürüldü.” Abd: “Kabul edilemez!”

Ayşenur’un ölümü. İsrail: “Ateş edildi; istenmeden öldürüldü.” Abd: “Kabul edilemez!”

İsrail Ordusu, Filistin Batı Şeria’da Yahudi yerleşimine karşı düzenlenen protesto gösterisi sırasında öldürülen Türkiye Cumhuriyeti ve Abd vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin “yanlışlıkla ve istemeden vurulduğunu” bildirdi. İsrail Ordusu, başından aldığı kurşunla ölen Ayşenur Eygi’nin doğrudan vurulmadığını seken bir kurşunla hayatını kaybettiğini iddia etti.

İsrail Ordusu, gösteri sırasında keskin nişancıların hedefinin Ayşenur değil, göstericilerin ele başı olduğunu da öne sürdü.

Abd Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise olayın kabul edilemez olduğunu belirtti. Blinken Londra’da Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı birlikte düzenlenen basın toplantısında, “Protesto gösterisine katılan kimse ama hiç kimse, vurulmamalı, öldürülmemelidir” dedi. Abd Dışişleri Bakanı İsrail’in Batı Şeria’daki operasyonlarla ilgili köklü değişiklikler yapması gerektiğini söyledi.

26 yaşında ölen Abd’de yerleşik Eygi’nin ailesi adına yapılan açıklamada ise, “Ayşenur’un eğitimli bir keskin nişancı tarafından öldürülmesinin (kasıtsız olduğu) iddiasından derin rahatsızlık duyulduğu” belirtildi.

Ayşenur Ezgi için Batı Şeria’da Filistin yönetimince resmi cenaze töreni düzenlendi.

Aktivistin ailesi Ayşenur’un Aydın’ın Didim ilçesinde toprağa verilmesini istedi. Türkiye’den yetkililer, cenazenin Filistin’den Didim’e götürülmesi için gerekli işlemleri yapıyorlar.