Kent Ekranı

Araştırma: ‘Duygusal dayanıklılığa’ sahip olanlar daha uzun yaşıyor.

Araştırma: ‘Duygusal dayanıklılığa’ sahip olanlar daha uzun yaşıyor.

Çin Sun Yat-Sen Üniversitesi’nden uzmanlar, duygusal dayanıklılığın erken ölüm riskini yarı yarıya azaltabileceğini buldu.

Hayatın zorluklarına göğüs geren ve zor zamanlarla veya sevdiklerini kaybettikten sonra başa çıkan kişilerin daha iyi fiziksel sağlığa sahip olma eğiliminde oldukları söyleniyor .

Duygusal dayanıklılık, yaşam sürenizi kısalttığı bilinen depresyon ve yalnızlıktan uzak durmaya yardımcı oluyor.

Çalışmanın yazarı Dr. Yiqiang Zhan; “Olumlu duygular, birikmiş olumsuzlukların insanların ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkisini hafifletebilir.”

BMJ Mental Health dergisinde yayınlanan araştırmada, ABD’de 50 yaş üstü 10 bin 569 kişiden alınan veriler kullanıldı .

İnsanların psikolojik dayanıklılıklarını puanlamak için bir anket kullanıldı ve ardından bu, fiziksel sağlıklarıyla karşılaştırıldı.

En dayanıklı insanların genç yaşta ölme olasılığının %53 daha az olduğu görüldü.

En az dayanıklı insanların 10 yıl daha hayatta kalma ihtimalleri, en dayanıklı insanlara göre yüzde 53 daha az.

Dr. Zhan, güçlü bir zihniyetin engellilik veya hastalığın insanların hayatları üzerindeki kendi kendine değerlendirme etkisini azalttığını ve yaşlanma sürecini yavaşlattığını söyledi .

Yapılan araştırmalar, iyi ruh sağlığı ile daha uzun yaşam arasında bağlantılar olduğunu da ortaya koyuyor.

2023 yılında yapılan bir başka araştırma ise, yalnız insanların genç yaşta ölme ihtimalinin üçte bir daha fazla olduğunu gösterdi.

Dr. Zhan, bir kişinin dayanıklılığının cinsiyet, genetik ve hormonlardan etkilenebileceğini ve zamanla değişebileceğini söyledi.

Uzmanlar güçlü bir zihniyetin hastalığın etkisini azalttığını düşünüyor

“Yaşamın anlamı, olumlu duygular, kendi kendine sağlık değerlendirmesi ve sosyal destekten duyulan memnuniyet gibi çeşitli faktörler, psikolojik dayanıklılık üzerinde potansiyel etkilere sahiptir.” diye ekledi.

“Bulgularımız, dayanıklılığın teşvik edilmesinin potansiyel etkinliğini vurguluyor.”

Bilimsel olarak daha uzun yaşamamızı sağlayan diğer önemli faktörler arasında sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sosyal olarak aktif kalmak ve sevdiklerimizle bağlantıda kalmak yer alıyor.