Kent Ekranı

Pakistan’da ana muhalefet partisinin başkanı ve milletvekilleri gözaltına alındı.

Pakistan’da ana muhalefet partisinin başkanı ve milletvekilleri gözaltına alındı.

Pakistan’ın başkenti İslamabad yakınlarında düzenlenen ve on binlerce kişinin katıldığı mitingin ardından ana muhalefet Pakistan Adalet Hareketi’nin önde gelen isimleri polis tarafından gözaltına alındı.

Söz konusu miting, hapiste bulunan Pakistan Adalet Hareketi’nin lideri eski başbakan İmran Han’ın serbest bırakılması için düzenlenmişti.

Gözaltına alınanlar arasında milletvekillerinin yanı sıra ana muhalefet partisinin genel başkanı Gohar Han da bulunuyor. Gohar Han’ın İmran Han’la bir akrabalığı yok.

Pakistan Adalet Hareketi genel başkan ve bazı milletvekilleri dahil partiden 13 kişinin gözaltında olduğunu bildirdiler. Polis ise 4 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Polis yetkilileri büyük kalabalıkların toplandığı mitingden sonra miting alanının yaklaşık 2 kilometre uzağında polisle göstericiler arasında meydana gelen çatışma nedeniyle söz konusu göz altıların yapıldığını öne sürüyor. Yetkililer, muhalefet partisinin önde gelen isimlerini göstericileri kışkırtmakla suçluyorlar. Pakistan Adalet Hareketi PTI ise polisin göstericilere göz yaşartıcı gaz sıktığını kargaşanın bu nedenle çıktığını belirtiyor.

Eski bir yıldız kriket oyuncusu olan İmran Han, başbakanlığı sırasında 2022 yılında güvensizlik oyu ile başbakanlıktan düşürülmüş ve Mayıs 2023’te önce görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle 3 yıl hapis cezasına çarptırılmış, karar temyiz edilmiş ancak daha sonra Pakistan’ın Washington Büyükelçisi’nin hükümete gönderdiği gizli telgrafın içeriğini kamuoyuna duyurmaktan yargılanmış ve 10 yıl hapse mahkum olmuştu.

Pakistan’da şubat ayında yapılan seçimlerde hapisteki İmran Han’ın lideri olduğu Pakistan Adalet Hareketi’nin desteklediği bağımsız adaylar seçimleri kazanarak Ulusal Meclis’te 93 sandalye elde etmiş ancak hükümet kurmak için gerekli sayıya ulaşamamıştı.

Pakistan’da koalisyon hükümetinin başbakanlığını 75 sandalye ile ikinci gelen Pakistan Müslüman Birliği Partisi’nin lideri Şehbaz Şerif yürütüyor.