Kent Ekranı

Dünyanın yıldırım başkenti.

Dünyanın yıldırım başkenti.

Yakıştırmayı Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA yaptı.

Güney Amerika’da Venezuela sınırları içinde bulunan Maracaibo gölünün çevresindeki bölgede dünyanın başka hiçbir yerinde görülmemiş sayıda ve güçte yıldırımlar meydana geliyor.

Bölge 2,000 yıldır bu özelliğiyle biliniyor.

NASA, Venezuela’nın kuzeydoğusunda Catatumbo nehrinin denize dökülmeden önce oluşturduğu Maracaibo gölündeki bu fenomeni 11 yıl boyunca araştırdı.

Sonuçta, Maracaibo gölü çevresi yeryüzünde yılda kilometrekare başına en fazla yıldırım düşen bölge olarak saptandı. Yılda kilometrekareye 250 yıldırım.

Dünyanın yılıdırım başkentinde üretilen elektrik yılda 1,6 milyon volta denk geliyor.

NASA’nın hesaplarına göre, Maracaibo gölü çevresinde yılda 140 ila 160 gecede yıldırım meydana geliyor Elektrikli gecelerde yıldırımlar 7 ila 10 saat sürüyor. Yıldırımlarla birlikte bu süre zarfında 15,000 şimşek çakması oluyor. Bu olgunun bir gecede 100 milyon ampülü aydınlatabileceği hesaplandı.

Yine Nasa’ya göre, bölgede yoğun bir gecede oluşan şimşek çakmaları ve yıldırımların 10 dakikasıyla tüm Güney Amerika aydınlatılabilir.

Catatumbo veya Maracaibo gölü yerel halkına göre yıldırımlar ve şimşekler, tabiatın kendisine saygı gösterilmesi talebinin bir sembolü.