İnsanlar sarhoşken daha mı dürüst  oluyor ?

0

İnsanlar sarhoşken daha mı dürüst  oluyor ?

İçki içmek, insanların düşüncelerini daha kolay ifade edebilmelerini sağlayacak şekilde beyni değiştirebilir; ancak etkileri her zaman basit değildir.

Eski Latince “In vino veritas” (Şarapta hakikat vardır) atasözü, alkolün bir tür hakikat serumu olduğu fikrini sürdüren bir dizi sözden sadece biridir. Bu ifade, Romalı bir bilim adamı, tarihçi ve asker olan Yaşlı Plinius’a atfedilir, ancak benzer aforizmalar daha da eskilere, Antik Yunan’a kadar uzanabilir.

Peki alkol gerçekten insanları daha dürüst yapıyor mu? Cevap hem evet hem de hayır, uzmanlar Live Science’a söyledi.

Ulusal Alkol İstismarı ve Alkolizm Enstitüsü’nün Epidemiyoloji ve Biyometri Şubesi lideri Aaron White , “Alkol, aklımızdaki her şeyi söyleme olasılığımızı artırıyor” dedi . “Bazı durumlarda, bu gerçek olabilir. Bazı durumlarda, sarhoşluk halinizde gerçeğin ne olduğunu düşündüğünüz olabilir. ”

Yani birinin birkaç içkiden sonra aklından geçenleri söylemesi kesinlikle daha olasıdır. Ancak sarhoşken gerçek hissettiren ama ayıkken ciddiye almayacağı bir şey söylemesi de olasıdır. Örneğin, sarhoş bir arkadaş şehir değiştireceğine veya işini bırakacağına dair cesur sözler verebilir ve bunları ertesi sabah geri alabilir.

İnternette yapılan kapsamlı bir arama, alkolün dürüstlüğü nasıl etkilediğine dair doğrudan bir araştırma sonucuna ulaşmasa da, alkolün kişilik, duygu ve biliş üzerindeki etkilerine dair çalışmalar bu fikri destekliyor.

Örneğin, Clinical Psychological Science dergisinde 2017 yılında yayınlanan bir çalışma, katılımcıların kişiliklerinin, kanlarındaki alkol konsantrasyonunu %0,09’a (ABD ve İngiltere’deki federal yasal sürüş sınırının hemen üzerinde) getirecek kadar votka limonatası içtikten sonra nasıl değiştiğini araştırdı. Dışarıdan gözlemciler, katılımcıların kişiliklerindeki en büyük değişimin içki içtikten sonra çok daha dışa dönük hale gelmeleri olduğunu belirtti. Çalışma alkolün bir gerçeklik serumu olup olmadığını araştırmasa da, sosyal bir ortamda kendini daha rahat hisseden birinin aynı zamanda daha açık sözlü olma olasılığının daha yüksek olması mantıklıdır.

Alkolün insanların kabuklarından çıkmalarına yardımcı olma yeteneği, akıllarındakini söylemelerine yardımcı olabilir; ancak White, alkolün duygular üzerindeki etkilerinin bu düşünceleri daha değişken hale getirebileceğini söylüyor.

Pittsburgh Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Michael Sayette , Live Science’a gönderdiği bir e-postada, “Genellikle alkol içmenin duygularımızı yoğunlaştırma eğiliminde olduğunu görüyoruz,” dedi. “Hoş etkileşimlerde kendimizi daha fazla gülümserken ve daha yüksek sesle konuşurken bulabiliriz, ancak belki de araştırmacı [Stanford Üniversitesi’nde emekli Profesör Claude Steele’in de dediği gibi, daha az hoş durumlarda bira içerken ağlama olasılığımız da daha yüksek olabilir.”

Bu artan duygular, insanların ayık zihinlerinde olanı söylemelerine yol açabilir, ancak aynı zamanda birini gerçekten kastetmedikleri veya daha sonra derin bir pişmanlık duydukları bir şeyi söylemelerine neden olan dengesiz bir duruma da sokabilir. Bu, içkinin bazı insanların şiddete başvurma veya kumar oynama olasılığını artırmasına benzer – ayık zihinlerinin aklına gelebilecek eylemler, ancak kaçınmak için gerekenlere sahip olacaklardır.

“Alkol düşüncelerimizi ve hislerimizi değiştirebildiğinden, davranışların da değişebilmesi şaşırtıcı değildir,” diyor Profesör Sayette. “Alkol davranışlarımızın daha aşırı hale gelmesine yol açabilir.”

Bu etkiler, alkolün inhibisyon bozukluğuna neden olma yeteneğinden kaynaklanır, bu da bir kişinin dürtülerine göre hareket etme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bunun nedeni, alkolün davranışı düzenleyen ve dürtüleri kontrol eden bir beyin bölgesi olan prefrontal korteksteki sinyalleri azaltmasıdır , diye açıkladı Profesör White.