Burdur’da ‘Millet Bahçesi’ projesine mahkemeden iptal kararı!

0

Burdur’da, Burdur Gölü kıyısına yapılması planlanan Millet Bahçesi projesi için Isparta 2. İdare Mahkemesi, projenin imar plan değişikliğine karşı açılan davada iptal kararı verdi.

Burdur Gölü kıyısına yapılması planlanan Millet Bahçesi için bir vatandaş; Burdur Gölü’nün ve Burdur’un doğal dokusunu bozacak ve zarar verecek nitelikte olduğu, proje alanının yarısına yakın bir kısmının 1. Derece Doğal Sit sınırları içerisinde kaldığı, kıyı kenar çizgisinin değiştirilmesinin bilimsel olarak hatalı olduğu, biyolojik çeşitlilik ve ekosisteme zarar vereceği, koruma statülerine aykırılık teşkil etmesinin yanı sıra ÇED Yönetmeliğine de aykırı olduğu gerekçesiyle Isparta 2. İdare Mahkemesi’ne proje imar plan değişikliğinin iptali için dava açmıştı.

Isparta 2. İdare Mahkemesi, projenin imar plan değişikliğine karşı açılan davada iptal kararı verdi. Mahkeme, kararında söz konusu alanda yapılacak yapıların ve bu yapıların neden olacağı insan faaliyetlerinin, bölgedeki kuş türleri üzerinde olumsuz etkiler yaratacağına dikkat çekti. Özellikle kukumav, peçeli baykuş, kulaklı orman baykuşu ve kır baykuşu gibi gece yırtıcıları için beslenme ve üreme açısından önem taşıyan bu alanın, insan kaynaklı ışık ve ses kirliliği nedeniyle zarar göreceği vurgulandı. Mahkeme, bu durumun ekolojik dengeyi olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Burdur Gölü'nü Tahrip Eden 'Millet Bahçesi' Projesine Mahkemeden İptal Kararı - Resim : 1

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Başından beri süreci takip ediyoruz. Burada yıllardır süregelen Burdur Gölü havzasındaki endemik türlerin, göçmen kuşların ve diğer canlıların yaşam hakkına saygı gösterilmesi ve yapılaşmaya izin verilmemesi yönünde idari Mahkeme planın iptali yönünde bir karar verdi. Ortada görünen şu ki; bizim de yıllarıdır söylediğimiz şekliyle planlamayı hep birlikte yapalım. Burada bir yerel yönetim varken biz yaptık, oldu mantığıyla değil hep beraber ortak paydada buluşarak karar verelim. Bugün orada bir Millet Bahçesi’ne ihtiyaç varsa o bölgedeki planlamayı hep birlikte yapalım ve Burdur’umuza doğru bir eser kazandıralım.”