Fransa’da Macron’un başbakan ataması aşırı sağı iktidarda söz sahibi yaptı.

0

Fransa’da Macron’un başbakan ataması aşırı sağı iktidarda söz sahibi yaptı.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 7 Temmuz’da yapılan seçimlerin ardından Ulusal Meclis’te en fazla sandalyeyi elde eden sol ittifakın başbakan adayı yerine merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı ve eski Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’i hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Barnier’in kuracağı hükümetin, seçimlerin üçüncüsü Marine Le Pen’in aşırı sağ Ulusal Birlik Partisi tarafından destekleneceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ani kararı sonucu yaklaşık 2 ay önce yapılan parlamento seçimlerinde hiçbir parti tek başına hükümet kurmaya yeterli sandalye elde edememişti. Sol ittifak birinci, Macron’un partisi ikinci ve aşırı sağ ise üçüncü olmuştu.

Cumhurbaşkanı Macron, Paris Olimpiyatları nedeniyle başbakan atamasını seçim sonuçlarının resmileşmesinden 50 gün sonra yaptı.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, Michel Barnier’in kuracağı hükümete geçici desteğini açıkladı. Ancak göç, güvenlik ve ekonomik konulardaki endişeleri karşılanmazsa desteğini çekebileceğinini bildirdi.

Sol partiler Emmanuel Meacron’un kararına tepkili. Sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets, “Bugün tamamen aşırı sağ Ulusal Birlik’e bağlı bir başbakanımız var” dedi.

Siyasi analistler de Başbakan Barnier’in ve Cumhurbaşkanı Macron’un kaderinin artık Marine Le Pen’in aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin elinde olduğunu belirtiyorlar.

Sol partiler ortak bir kararla halkı 7 Eylül Cumartesi günü düzenlenecek  gösterilere katılma çağrısı yaptılar.