Türk resim sanatının önemli isimlerinden, tiyatro sanatçısı Mehmet Güleryüz hayatını kaybetti.

0

Türk resim sanatının önemli isimlerinden, tiyatro sanatçısı Mehmet Güleryüz hayatını kaybetti.

Güler yüz, kanserle olan uzun mücadelesini kaybederek 86 yaşında Paris’te hayatını kaybetti.

Bir süredir Paris’te tedavi gören Güleryüz, Türk resim sanatına yaptığı katkılarla tanınıyordu.

Mehmet Güleryüz kimdir?

1938’de İstanbul’da doğdu.

Mehmet Güleryüz, Türk ressam, yazar ve tiyatro sanatçısı. Gürcü asıllı bir aileden gelen sanatçı, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, lise eğitimini Saint Benoit Fransız Lisesi’nde aldı. 1958 yılında, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne girdi ve 1966 yılında bölüm birincisi olarak mezun oldu. Akademideki eğitimi sırasında tiyatro çalışmalarına da zaman ayırarak oyunculuğunu geliştirdi ve 1963 yılında Asaf Çiğiltepe’nin yönettiği Arena Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuğa adım attı. Aynı yıl kişisel sergisini açarak sanat kariyerine başladı.

Devlet bursu ile Paris’e giden Güleryüz, burada resim ve litografi üzerine ihtisas yaparak ilk heykellerini yarattı ve taş baskı ile yüksek resim dallarında kendini geliştirdi. 1975 yılında Türkiye’ye döndü ve mezun olduğu akademide beş yıl boyunca öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1980’de görevinden istifa ederek New York’a gitti ve 1985 yılına kadar orada kaldı. Türkiye’ye dönüşünde 2000 yılına kadar kendi atölyesinde sanat eğitimi verdi ve 1986’da Kalın adlı sanat dergisini yayımladı. 1988’de, 25 yıllık birikimini İstanbul’da Nan Freeman’ın metniyle birlikte ilk retrospektif sergisinde sundu. 1989’da Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin kurucu başkanlığını üstlenerek, bu görevini 1992 yılına kadar sürdürdü. 1991 ve 1992 yıllarında Ankara ve İstanbul’da büyük projeler gerçekleştirdi.

1998 yılında, Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde aldığı “Devlet Sanatçısı” unvanının iptali için Danıştay’a başvurdu ve 2000 yılında bu unvanlar geri alındı.

2013’ten itibaren Paris’te yaşamaya başlayan Güleryüz, kurduğu sanat atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor du.

Mehmet Güleryüz, bir çok tiyatro oyunu ile film ve dizilerde de görev aldı.