Nazi döneminden sonra en yüksek oyu aldılar! Almanya’daki eyalet seçimlerine aşırı sağ damga vurdu.

0

Nazi döneminden sonra en yüksek oyu aldılar! Almanya’daki eyalet seçimlerine aşırı sağ damga vurdu.

Almanya’da doğu eyaletleri Thuringia ve Saksonya’da yapılan yerel parlamento seçimlerinde aşırı sağ Almanya için Alternatif  Parti AfD,  ikinci dünya savaşında Nazi döneminden sonraki en büyük başarıyı elde etti.

AfD, Thuringia eyalet seçimlerinde birinci parti oldu. Oyların yaklaşık %33’ünü aldı. Thuringia’da ikinci olan Hristiyan Demokrat Parti AfD’nin 9 puan gerisinde kaldı.

AfD’nin bu eyalette liste birincisi olarak yerel parlamentoya milletvekili seçilen aşırı sağcı politikacı Bjön Höcke, Nazi sloganı kullanmaktan ötürü ceza alan eski bir tarih öğretmeni.

Aşırı sağ parti AfD, Saksonya eyaletinde ise ikinci parti oldu. Bu eyalette AfD, birinci olan Hristiyan Demokrat Parti CDU’nun 2 puan gerisinde kaldı.

Almanya’da aşırı sağın öne çıkması  iki konuya bağlanıyor. Göçmen politikalarının sıkılaştırılması talepleri ve Rusya ile savaşan Ukrayna’ya yardımın kısılması tartışmaları.

Federal Almanya Başbakanı Olaf Scholz, seçim sonuçlarını “acı” olarak niteledi. Şansölye Scholz, söz konusu eyaletlerde ana akım partileri aşırı sağı dışarda bırakarak hükümet kurmaya çağırdı.

Sonuçların, zaten sarsılmış durumda olan Federal Hükümet koalisyonundaki istikrarsızlığı daha da artıracağı belirtiliyor.

Almanya’da federal seçimlere 1 yıl var. Aşırı sağ Almanya için Alternatif Partisi AfD ulusal kamuoyu yoklamalarında ikinci sırada.