NASA, Dünya’nın etrafında atmosferimizin parçalarını uzaya fırlatan gezegen çapında bir elektrik alanı keşfetti

0

NASA, Dünya’nın etrafında atmosferimizin parçalarını uzaya fırlatan gezegen çapında bir elektrik alanı keşfetti

NASA bilim insanları, Dünya’yı çevreleyen gezegen çapında bir elektrik alanı keşfettiler ve bu, 60 yıllık bir hipotezi doğruladı. Alanı incelemek, gezegenimizin atmosferinin nasıl evrimleştiğine dair bazı hayati bilgiler sağlayabilir.

Ambipolar elektrik alanı olarak bilinen alan, ilk hipotez olarak ortaya atılmasından 60 yıl sonra NASA’nın alt yörüngesel Endurance roketi tarafından keşfedildi ve gezegenimiz için, daha iyi bilinen manyetik ve kütle çekim alanları kadar temel olduğu düşünülüyor.

Bunu inceleyerek bilim insanları gezegenimizin atmosferinin nasıl evrimleştiğini ve bugün nasıl davrandığını daha iyi anlamayı umuyorlar. Araştırmacılar bulgularını 28 Ağustos’ta Nature dergisinde yayınladılar .

“Atmosferi olan herhangi bir gezegenin ambipolar bir alanı olmalı,” çalışmanın baş yazarı , NASA’nın Maryland, Greenbelt’teki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ndeki Endurance görevinin baş araştırmacısı Glyn Collinson bir açıklamada şöyle dedi . “Artık sonunda ölçtüğümüze göre, zamanla gezegenimizi ve diğerlerini nasıl şekillendirdiğini öğrenmeye başlayabiliriz.”

Dünya atmosferinin iyonosfer olarak bilinen bir katmanında (Dünya yüzeyinden 37 ila 190 mil (60 ila 300 kilometre) yukarıda bulunur), güneşten gelen ultraviyole radyasyon atomları bombalayarak elektronlarını soyup iyonlara dönüştürür. Teoride, bunun gezegenimizin etrafında ve buna benzer diğerlerinde hafif bir elektrik alanı yaratması gerekir.

Bilim insanları alanı incelemenin, gezegenimizin ömrü boyunca Dünya atmosferini nasıl değiştirdiğini öğrenmemize yardımcı olacağını söylüyor. Ayrıca Venüs ve Mars gibi gezegenlerin atmosferlerinde de benzer elektrik alanları bulmayı bekliyorlar .

Live Science