İsrail’de yüzbinler Başbakan’ı protesto etti. Ülke nüfusunun %5’I meydanlardaydı!

0

İsrail’de yüzbinler Başbakan’ı protesto etti. Ülke nüfusunun %5’I meydanlardaydı!

Gazze’de Hamas’ın elinde tuttuğu İsrailli rehinelerden 6’sının ölü bulunmasından sonra İsrail’de kalan rehinelerin eve getirilmesi talebiyle başta Tel Aviv ve Kudüs olmak üzere çeşitli şehirlerde düzenlenen mitinglere yüzbinlerce kişi katıldı. 

İsrail medyası 1 Eylül Pazar günü yapılan mitinglere 500,000 kişinin katıldığını belirtti. İsrail’in nüfusu 9,5 milyon. 

Kudüs’te Başbakan Benyamin Netanyahu’nun evinin çevresindeki caddeleri kapatan göstericilerle polis arasında çatışmalar oldu. Göstericilerden 29’u gözaltına alındı. 

Rehinelerin aileleri, Başbakan Benyamin Netanyahu’yu, Hamas’ın elindeki İsraillilerin bırakılması için ateşkes anlaşması konusunda yeterli çaba sarfetmemekle suçluyorlar. Aileler Netanyahu’nun sorumluluğu almasını talep ediyorlar; ateşkes anlaşmasının neden bir türlü yapılamadığına dair de ikna edici yanıt bekliyorlar.

Netanyahu ise, ölü bulunan rehinelerden birinin ailesiyle telefonla görüşerek özür diledi ve büyük üzüntü duyduğunu iletti. Ölen rehinelerden biri olan Carmel Gat’ın ailesi ise Netanyahu’nun görüşme talebini reddetti. 

Bu arada 6 rehinenin Gazze’de ölü bulunmasının ardından tepki olarak ülkede bir günlük genel grev yapılıyor. İsrail Hükümeti ise grevin durdurulması için yasal yollara başvuruyor. 

Hamas’ın 7 Ekim 2023’te sınırı geçerek yaptığı saldırıda 1,200 İsrailli öldürülmüş, 251 kişi rehin alınmıştı. Hamas’ın elinde 101 rehine olduğu belirtiliyor. 

Gazze’de İsrail’in ağır saldırılarında ölen Filistinli sayısı ise 40 bin 738’e  ulaştı.

Bölgede kanalizasyon alt yapısının bombardımanlarda ağır hasar olması sonucu çocuk felci hastalığının belirmesi üzerine aşı kampanyası başladı. Tarafların anlaşması uyarınca aşı kampanyasının yapılabilmesi için üç bölgede aşamalı olarak çatışmalar duruyor.