Gazze’de 6 İsrailli rehine ölü bulundu; aileler Netanyahu’yu suçluyor

0

Gazze’de 6 İsrailli rehine ölü bulundu; aileler Netanyahu’yu suçluyor

İsrail askerleri güney Gazze’de yer altındaki bir tünelde Hamas tarafından 7 Ekim 2023’te rehin alınanlardan 6’sının cansız bedenini buldu.

İsrail Ordusu, rehineler bulunduğunda kısa süre önce öldürüldüklerinin saptandığını bildirdi.

Ölen rehinelerden biri aynı zamanda Abd vatandaşı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, yayımladığı mesajda rehineleri canlı olarak aileleriyle buluşturamamaktan ötürü özür diledi.

Başbakan Benyamin Netanyahu ise, “Kim rehineleri öldürüyorsa ateşkes anlaşmasını istemiyor” açıklamasını yaptı.

İsrail’de rehinelerin serbest kalması için Başbakan Netanyahu üzerindeki baskılar son olaydan sonra daha da arttı. Tel Aviv’de daha önce planlanan ve bugün yapılacak protesto gösterisine büyük katılım bekleniyor.

Rehinelerin ailelerinin katılımcı oldukları forumda Başbakan Benyamin Netanyahu’ya yönelik bir çağrı yayımlandı. Netanyahu’nun 6 rehinenin ölümüyle ilgili sorumluluğu alması istendi. Çağrıda İsrail Başbakanı’nın, rehinelerin serbest bırakılması için neden alaşma olmadığını açıklaması da talep edildi; “anlaşmanın imzalanmasındaki gecikme onların ve birçok rehinenin ölmesine yol açtı” denildi.

Hamas adına yapılan açıklamada da, İsrail’in ateşkes için anlaşmaya yanaşmamasının 6 rehinenin ölümüne yol açtığı belirtildi.

Bu arada İsrail muhalefet lideri eski Başbakan Yair Lapid, “olaydan ötürü kalbi kırılan her İsraillinin Tel Aviv’de yapılacak protesto gösterisine katılmasını istedi. Lapid genel grev çağrısı da yaptı.

Hamas 7 Ekim 2023’te yaptığı saldırıda 1,200 İsrailliyi öldürmüş, 251 İsrailliyi rehin almıştı. Daha önce yapılan ateşkes anlaşması uyarınca 100’ün üzerinde rehine serbest bırakılmıştı. 8 rehine İsrail Ordusu tarafından kurtarılmıştı. Hamas’ın elinde 35’i ölü 100’den fazla rehinenin bulunduğu belirtiliyor.