ARAŞTIRMA: Hafta Sonu Uykusu Kalp Sağlığına Önemli Faydalar Sağlıyor

0

ARAŞTIRMA: Hafta Sonu Uykusu Kalp Sağlığına Önemli Faydalar Sağlıyor

Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin (ESC) araştırmasına göre, hafta sonu, ‘kaçırılan uykuyu’ telafi etmek kalp hastalığı riskini beşte bire kadar azaltabiliyor.

Önceki araştırmalar, düzenli bir uyku programının önemini vurgulamış, hafta sonu yatma saatlerini azaltarak tutarlı uyku ve uyanma saatlerini tercih etmiştir. Ancak, UK Biobank projesinde yer alan 90.903 denekten alınan verileri kullanan bu çalışma, tam tersi bir sonuca ulaşmış gibi görünüyor.

Çin Ulusal Kalp ve Damar Hastalıkları Merkezi’nden çalışmanın ortak yazarı Yanjun Song, yaptığı açıklamada, “Yeterli telafi edici uyku, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılıdır” dedi

“Bu ilişki, hafta içi düzenli olarak yetersiz uyku çeken bireylerde daha da belirginleşiyor.”

Biyobanka katılımcılarının yüzde 21,8’i uyku eksikliği yaşadıklarını belirterek, düzenli olarak her gece yedi saat uyuyamadıklarını söyledi.

Araştırmacılar denekleri, hafta sonu en çok uyuyanlardan en az uyuyanlara doğru yaklaşık aynı büyüklükte dört gruba ayırdı.

Kalp hastalığı riskini ölçen bilim insanları, çalışmaya katılanları ortalama 14 yıl sonra takip ederek koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, düzensiz kalp atışı ve felçle ilgili hastane ve ölüm kayıtlarına baktı.

Çalışmaya katılan herkesi karşılaştıran bilim insanları, hafta sonu en çok uyuyan grubun sonraki yıllarda kalp hastalığına yakalanma ihtimalinin yüzde 19 daha az olduğunu buldu.

Benzer şekilde, uyku eksikliği yaşadığını söyleyen hasta alt grubunda, bunu uzun süre uyuyarak telafi edenlerin , en az süre uyuyanlara kıyasla kalp hastalığına yakalanma riskinin yüzde 20 daha az olduğu görüldü.

Newsweek