Neredeyse 1 yıl oluyor Gazze’de haberler yine aynı

0

Neredeyse 1 yıl oluyor Gazze’de haberler yine aynı

Gazeteciilikte elbette olmaz öyle bir yaklaşım ama olanları izlemeden, öğrenmeden “Gazze bombalandı, tanklar bölgenin güneyinde şehir merkezine girdi; İsrail askerleri hamas savaşçılarıyla çatıştı, Filistinliler için yeni bir tahliye emri verildi, siviller öldürüldü” gibi cümleler kurulsa bu, yalan haber niteliği taşımayacaktır.

Reuters haber ajansının 28 Ağustos 2024 gününe dair Gazze haberinin giriş cümlesi şöyle: “İsrail güçleri Gazze Şeridi’nin güneyinde Han Yunus’a tanklarla girdi ve Hamas savaşçılarıyla çatıştı. En az 34 Filistinli öldürüldü.”

Sivil ölümlerin önemli bir bölümü, yerlerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı okullarda, sığınma merkezlerinde meydana geldi.

Kısır döngü devam ediyor. 

7 Ekim 2024’te Hamas’ın 1,200 İsrailliyi öldürdüğü 250 civarında İsrailliyi rehin aldığı saldırısının ardından İsrail’in Gazze’ye ağır saldırıları 1. yılını dolduracak.

Onca büyük güç dangesizliğine ve 11 aydır İsrail’in gücünü acımasızca kullanmasına rağmen Benyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümetinin Hamas’ı yok etme, rehineleri kurtarma hedefine ulaşılamadı.

İsrail, Hamas’ı bitireceğim bahanesiyle büyük, kahir çoğunluğu sivil, kadın ve çocuk olan 40,500 Filistinli insanı katletti.

İsrail, Gazze’de bombardımanlar ve diğer yollarla 365 kilometrekarelik bir alana sahip 2,3 milyon nüfuslu Gazze’deki yapıların %70’ini yıktı, neredeyse yerle bir etti.

Hamas, çatışıyor ve direniyor.

İsrail yine bazı sığınma yerlerinin adını vererek buradaki Filistinliler için tahliye emri yayımladı.

Bu arada Gazze’de yine bir gazeteci can verdi. Gazze’nin merkezinde Nuseyrat’ta Muhammed Abed-Rabbo kız kardeşi ile birlikte evlerine yapılarn İsrail saldırısında öldürüldüler.