Hindistan baraj kapaklarını açtı Bangladeş sular altında kaldı; milyonlar etkilendi

0

Hindistan baraj kapaklarını açtı Bangladeş sular altında kaldı; milyonlar etkilendi

Hindistan’ın doğusunda meydana gelen şiddetli yağışlar nedeniyle bölgede bulunan bir barajın kapaklarının açılması sonucu komşu Bangladeş’te güneyde bulunan Feni kenti başta olmak üzere 11 bölge sular altında kaldı.

Felaketin merkez üssü Feni kenti. 1,5 milyon kişinin evi, dükkanı sular altında.İnsanlar nehre dönen cadde veya sokaklarda kimi yerlerde boyunlarına kadar suyun içinde başlarında değerli eşyaları kuru yerlere kaçıyorlar.

Bangladeş’te toplam 5 milyon kişinin selden etkilendiği bildiriliyor. 18 kişinin öldüğü, ancak sular çekilince ölü sayısının artacağı belirtiliyor.

Hindistan’sa kendi topraklarında 26 kişinin öldüğünü 64,000 kişinin de barınaksız kaldığını açıkladı.

Felaketin bu boyutlarda olmasının sebebi, Hindistan’ın baraj kapaklarının açılacağını Bangladeş’e bildirmemesi. Hindistan haber vermediğini kabul etti; baraj kapaklarının otomatik olarak açıldığını, sel nedeniyle haberleşme sistemlerinin devreden çıktığını bu nedenle de komşu Bangladeş’e haber verilemediğini öne sürdü.

Önemli bir bölümü deniz seviyesinden aşağıda olan Bangladeş, nehirler ve su yollarıyla yaşayan bir ülke. Toplum balıkçılıktan ve pirinç tarlalarından geçiniyor. Sel ve su baskınlarına alışık olan ülke Asya’nın en iyi erken uyarı sistemine sahip.

Son sel felaketinde Hindistan haber vermediği veya veremediği için uyarı sistemi çalışmadı.

Ülkenin veya bölgenin bilinen tarihinde böylesine bir sel felaketi yaşanmadığı belirtiliyor.