Kent Ekranı

İsrail ve Hizbullah : “Savaş istemiyoruz ama hazırız”

İsrail ve Hizbullah : “Savaş istemiyoruz ama hazırız”

Taraflarca verilen sayılar doğruysa İsrail’le Hizbullah arasında bu sabah meydana gelen karşılıklı saldırılar 2006 yılındaki İsrail-Lübnan Hizbullah’I savaşından sonra meydana gelen en büyük çatışmaydı.

İsrail yerel saatle sabaha karşı 04.30’da Güney Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine 100 uçakla saldırı yaptığını açıkladı, 40 füze fırlatma hedefinin vurulduğunu duyurdu. İsrail, Hizbullah’ın saldırı hazırlığında olduğunu bu nedenle önleyici saldırı yaptığını belirtti.

Nitekim İsrail saldırısından kısa bir süre sonra ülkenin kuzeyinde sirenler işitildi. İsrail’in demir kubbe füze savunma sistemi devreye girdi. Bölgenin semalarında patlamalar görüldü. Daha sonra Hizbullah, İsrail’e roketler ve dronelarla saldırdığını, 320 katyuşa roketinin fırlatıldığını ve 11 askeri hedefin vurulduğunu bildirdi.

Bir süre önce Beyrut’ta üst düzey komutanlardan Fuat Şükür’ın öldürülmesine misilleme yapıldığını belirten Hizbullah, operasyonun bittiğini açıkladı.

Olaylardan sonra tarafların kapsamlı bir savaşa başlayıp başlamadığı sorusu soruldu.

Bu konuda ilk açıklama İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz’tan geldi. Katz, İsrail’in sahada meydana gelen gelişmelere cevap vereceğini ama tam ölçekli bir savaş aramadığını söyledi.

Hizbullah da benzer bir açıklama yaptı.

Taraflar tam ölçekli bir savaş niyetinde olmadıklarını ama gerekirse buna hazır olduklarını da belirttiler.

Nitekim bölgedeki uzmanlar yorumlarına göre, tarafların yaptığı saldırıların ölçekleri ve seçilen hedefler İsrail’in de Hizbullah’ın da tam ölçekli bir savaş istemediğini ortaya koyuyor.