Şiddet kol geziyor 

0

Şiddet kol geziyor

İster bir plazada ister mütevazı bir çarşıda,  ister stadyumda ister TBMM’de,  nerede olursak olalım şiddet her yerde !

Kadına şiddet, çocuğa şiddet başta olmak üzere şiddet olayları ülkemizde hemen her gün karşılaştığımız görüntüler. Ancak geçen hafta TBMM çatısı altında TİP Milletvekili Ahmet Şık ile AK Parti Milletvekili Alpay Öcalan arasında yumruklaşmayla patlak veren ve itiş kakış kavgaya dönüşen görüntülerle nutkumuz tutuldu.

Daha bunu yeni yaşamıştık ki ertesi gün sporda da farkımız olmadığını bir kez daha gördük.

Süper Lig’in 2’nci haftasında yer alan Göztepe-Fenerbahçe maçında taraftarlarına destek olmak isterken kural dışı olarak sahaya giren Ali Koç’a yapılan saldırılar…

Ve önceki gün Manisa Akhisar’da kendisinden ayrılmak istedi diye hamile kadını çarşının ortasında hem de çocuğunun gözleri önünde yere yatırıp sopayla döven ‘koca’, seyredenler ve de linç girişimi.

Hemen ardından da Konya’da bir kocanın boşanma aşamasındaki eşini engelli oğullarının gözü önünde 30 bıçak darbesiyle öldürdüğünü öğreniyoruz.

Yetişmiş mi yetişmemiş mi şüpheli olsa da adı yetişkin olan bu tiplere bu saatten sonra ne desek boş. Ama bu tür olaylara tanık olan çocukları, onların geleceğini bari kurtarabilsek.

Bilimsel verilerden öğrendiğimize göre,  şiddet buna tanık olan çocukların da ruh sağlığını derinden etkiliyor.  Anne babalarını rol model alan çocuklar öğrendikleri bu davranışları pekiştiriyor ve kendi erişkinlikleri döneminde uyguluyor.

Aslında kötü davranışlarla en büyük kötülüğü çocuklarımıza yaptığımızı  farkında değiliz belki de.

Onların gelecekte şiddet uygulayan ya da şiddete eğimli birey olmalarına neden oluyoruz.

Onlar yetişkin olduklarında babalarını taklit edip bir kısır döngü içinde kendi çocukları için karabasana dönüşüyor.

Bu tabii ki sadece fiziksel şiddet değil. Psikolojik, duygusal, cinsel, sosyal ya da ekonomik her türlü şiddet bunda pay sahibi.

Şiddet sadece bizzat uygulanan kadını öldürüp yaralamıyor , çocuklarında yıllar sonraya taşınacak travma yaratıyor.

Şiddete tanık olan çocuklarda anneye aşırı bağlılık, güvensizlik, dikkat bozukluğu, okulda başarısızlık görüldüğü de bilimsel verilerle ortada.

Zaten ister sopayla ister sözle şiddete yönelen kişilerin kendi uyguladığının kopyası bir aileden çıkmış olduğu bir gerçek.

Sonuçta şiddet şiddeti doğuruyor

Sevdiğim bir söz var;

Bir babanın çocuklarına yapacağı en büyük iyilik çocuklarının annelerini sevmektir!

Ya da kabul et

Bugünün bir de yarınları var !

Zeynep Nurten UZER/Gazeteci-Yazar

Zeynep Nurten UZER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 24 Ağustos 2024

Yazarın Tüm Yazıları