Beyin her anı’nın en az 3 kopyasını depoluyor.

0

Beyin her anı’nın en az 3 kopyasını depoluyor.

Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırma, beynin anıların birden fazla kopyasını oluşturduğunu ve bu sayede zaman içinde nasıl değiştiklerini düzenleyebildiğini öne sürüyor.

Daha önce bilim insanları bu şekil verilebilirliğin, hafızayı başlangıçta kodlayan beyin hücrelerindeki değişikliklerin sonucu olduğunu düşünüyorlardı ve bu hücrelerin beyindeki her hafızanın sadece bir kopyasını depoladığına inanıyorlardı . Ancak yeni araştırmalar bunun doğru olmayabileceğini öne sürüyor.

Bilim insanları, kemirgenlerde beynin belirli bir anının en az üç kopyasını depoladığını ve bunu organın birden fazla yerine kodladığını buldu.

Bu kopyalar, öğrenme ve hafıza için kritik bir beyin bölgesi olan hipokampüsteki farklı nöron grupları tarafından kodlanır . Kopyalar, ne zaman oluşturuldukları, ne kadar süre dayandıkları ve zaman içinde ne kadar değiştirilebilir oldukları açısından farklılık gösterir.

Science dergisinde yayımlanan yeni çalışmada bilim insanları, fareler yeni anılar kodladıkça, ilk önce sözde erken doğan nöronlar oluşturduklarını gösterdi. Bu nöronlar, başlangıçta zayıf olan ancak zamanla güçlenen uzun vadeli bir bellek kopyasını depolamaktan sorumludur.

Daha sonra, başlangıçtan itibaren daha kararlı olan orta yol nöronları gelir, ardından başlangıçtan itibaren bir hafızanın çok güçlü kopyalarını kodlayan geç doğan nöronlar gelir. Ancak, bu güç zamanla azalır.

Araştırmacılar bu bulguları, fareler çeşitli hafıza görevlerini tamamladıktan sonra hipokampüsteki farklı nöron gruplarının aktivitesini inceleyerek ortaya çıkardılar. Bu görevler, daha sonra aynı görevle karşılaşmadan önce ayaklarına elektrik şoku verilmesi gibi zararlı durumlardan kaçınmayı öğrenmeyi içeriyordu.

Çalışmanın yazarları, bu üç nöron grubunun farklı zaman ölçeklerinde çalışma biçiminin beynin zaman içinde anıları nasıl düzenlediğini açıklamaya yardımcı olabileceğini öne sürdü. Ancak, bu nöronların bunu kolaylaştırmak için birbirleriyle tam olarak nasıl etkileşime girdiği hala belirsiz, diyor çalışmanın ortak yazarı, İsviçre’deki Basel Üniversitesi’nde nörobiyoloji yardımcı doçenti Flavio Donato , Live Science’a.

Ekip, geç doğan nöronlar tarafından depolanan anıların erken doğan nöronlarınkinden daha esnek veya şekil verilebilir olduğunu buldu. Bu, hafıza oluşumunun başlangıcında -erken doğan nöronların hüküm sürdüğü zaman- depolanan bilginin zaman içinde oldukça sabit kaldığını, daha sonra depolanan anıların ise yeni bilgiler tarafından daha kolay çarpıtıldığını gösteriyor.

Donato, aynı fenomen insanlarda da gerçekleşirse, bu bulgunun bir gün belirli bozukluklar için yeni terapilerin geliştirilmesine yol açabileceğini söyledi. Örneğin, travma sonrası stres bozukluğunda (TSSB), insanlar travmatik bir olayın istenmeyen, rahatsız edici anıları anlamına gelen müdahaleci anılar yaşarlar. Belki de daha esnek ve dolayısıyla psikoterapiye daha açık olan geç doğan nöronları öncelikli olarak aktive eden bir ilaç tasarlanabilir dedi.

Live Science