4,000 bin yıllık sofraya ve 4 bin yıllık yemek tarifine buyrun!

0

4,000 bin yıllık sofraya ve 4 bin yıllık yemek tarifine buyrun!

Irak’ta 1911 yılında yapılan kazılarda çıkarılan ve Abd’deki Yale Üniversitesi Babil koleksiyonunda yer alan kil tabletlerdeki çivi yazılarının ilaç tarifleri olduğu sanılıyordu.

1980 yılında Fransız akademisyen Jean Bottero, söz konusu 4 tabletin 4,000 yıl öncesinden mütevazı akşam yemekleri tarifi olduklarını keşfetti.

Bu keşif, Yale akademisyenlerini çok heyecanlandırdı. Çünkü Mezopotamya uygarlıklarından kalma yüzbinlerce çivi yazısı tableti arasında sadece 4 tanesi yemek tarifi içeriyordu.

Elbette yemekleri 4,000 yıl sonra yeniden pişirmeyi düşündüler.

Yemekler bugün de hiç yabancısı olmadığımız ve genellikle sevdiğimiz kuzu güveçlerdi.

Ancak tariflerde sözü edilen bazı malzemelerin ne olduğunu çözmek gerekiyordu. Kurullu, kurus, ninu, silaru, zanzar ve zibibianu gibi malzemeler de neyin nesiydiler?

Ekip çalışması yapıldı, Tariflerde miktar belirtilmiyordu. Iraklı bir antik yemek uzmanından da yardım alındı malzemelerin ne oldukları da keşfedildi ve deneye deneye reçeteleri pişirip tadlarına baktılar. Yemeklerden birinin adı tu’hu idi.

Tarifi şöyleydi:

“Bacak eti kendi yağında kavurulur. Güvece önce su konur. Tuz, bira, soğan, sarımsak, roka, kişniş, arpacık soğan, pancar, ezilmiş pırasa ve kavrulmuş et eklenir. Pancar güveçe kırmızı rengini verir.”

Yale Üniversitesi akademisyenleri 4 tabletteki diğer 3 tarifi de pişirdiler. Ancak en çok bol baharatlı olan yukarıdaki yemeği beğendiler.