E-devlet üzerinden yapılan bazı sorgulamalar ücretli oluyor

0

Son zamanlarda getirdiği yeni vergilerle eleştirilerin hedefinde olan Hazine ve Maliye Bakanlığı, e-devlet üzerinden yapılan bir kaç sorgulamaya da ücret getirmeye hazırlanıyor.

Maliye’nin ‘yeni ekonomi programı’ kapsamında vergi sorgulama işlemlerinden de ücret alınacağı öğrenildi.

Gazete Duvar’ın haberine göre, Dijital Vergi Dairesi ve e-devlet üzerinden ücretsiz şekilde yapılabilen mükellefiyet, vergi levhası sorgulama ve doğrulama, şahıs veya şirketlerin ödediği vergi/ kurumlar vergisini sorgulama ücrete tabii olacak.

İşte o ücretler:

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta vergi kimlik numarası sorgulama 0,25 TL ve vergi kimlik numarası doğrulama 0,25 TL olarak belirlendi. Vergi levhası sorgulama ve vergi levhası doğrulama da 0,75 TL olarak belirlenirken, ücretler, sorgulama başına temin edilecek.

Şirketlere göre her ay veya 3 ayda bir beyan edilen KDV ve muhtasar beyannamelerinde ortaya çıkan vergi dışında, maktu şekilde yapılan KDV ve muhtasar beyannamelerinden 25 TL ücret alınacak.

Geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar beyannamelerine yer verilmek zorunda olunan bilanço, gelir tablosu ve hesap özeti kısımlarından da alıncak ücret ise 360,10 TL olurken, işletme hesap özeti ve serbest meslek hesap özeti eklerinden 171,90 TL ücret alınacak.

Geçici vergi beyannamesine ek olarak alınacak maktu ücret 25 TL, gelir vergisi beyannamesinden 50 TL, Kurumlar vergisi beyannamesinden ise 75 TL ücret alınacak.

Faaliyete geçirildiği ilk günden beri firmaların ücretsiz yararlandığı Dijital Vergi Dairesi sisteminde yer alan “Vergi borcu yoktur” belgesi de ücretli hale gelen hizmetler arasına eklendi. Buna göre söz konusu belgeyi almak isteyen firmalar, belge başı 5 TL ödemek zorunda kalacak.

Bakanlık kaynaklarına göre taslak çalışma onaylanırsa eylül ayı itibariyle yürürlüğe girecek.