Mpox (Maymun Çiçeği) hakkında bilinmesi gereken her şey…
İsveç, yeni ölümcül türün ilk vakasını bildirdi ve bu, virüsün Afrika dışında ilk kez görülmesi anlamına geliyor.
Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) devam eden mpox salgınını iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.
İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA), İngiltere’deki vakalar için ‘zaten planlama’ yaptığını duyurdu.
Peki ne kadar endişelenmeliyiz, en büyük risk altında olanlar kimler ve kendimizi korumak için ne yapmalıyız?
Mpox, eskiden maymun çiçeği olarak bilinen , bir zamanlar ağırlıklı olarak Batı ve Orta Afrika’da görülen viral bir enfeksiyondur.
Mpox, virüsün barındığı bilinen sincaplar gibi hayvanlarla doğrudan temas yoluyla insanlara yayıldı.
Ancak enfekte bir kişiyle çok yakın temas yoluyla, çoğunlukla cinsel yolla da bulaşabilir.
Ancak mpox cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilmiyor çünkü virüse sahip biriyle cilt teması veya havlu, kıyafet veya yatak takımlarının paylaşılması gibi diğer yakın temas biçimleriyle de yayılıyor.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde bu yıl binlerce vaka ve yüzlerce ölüm bildirildi.
Ne kadar ölümcül?
Mpox genellikle ciddi değildir, çoğu hasta tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde iyileşir. Yine de hastalık ölümcül olabilir.
Yeni mutant türün yetişkinlerde yüzde 5, çocuklarda ise yüzde 10 oranında ölüm oranına sahip olduğu tahmin ediliyor.
Ancak endişe verici bir diğer husus, hamile kadınlarda enfeksiyonun ‘endişe verici’ sayıda düşükle sonuçlanmasıydı.
Uzmanlar daha önce bazı vakalarda geri dönüşü olmayan görme kayıplarının yanı sıra vücutta tekrarlayan döküntülerin de görüldüğünü belirtmişti.
İnsanların dikkat etmesi gereken belirtiler nelerdir?
Mpox başlangıçta grip benzeri bir hastalığa neden olur: ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, şişmiş lenf düğümleri (boyun, kasık veya koltuk altlarında bulunan bezler) ve yorgunluk.
Bir ila beş gün içinde, genellikle önce yüzde, daha sonra genital bölge de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılan bir döküntü ortaya çıkar.
Döküntü suçiçeğine benzer. Kabarık noktalar olarak başlar ve daha sonra küçük sıvı dolu kabarcıklara dönüşür. Bu kabarcıklar kabuklara dönüşür ve sonunda düşer.
Hastalık dört haftaya kadar sürebilir, ancak vakaların çoğu herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşir.
Son salgın sırasında İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı, vücudunun herhangi bir yerinde alışılmadık döküntüler veya lezyonlar olan herkese (özellikle eşcinsel veya biseksüel erkeklere, mpox’lu veya mpox olma ihtimali olan biriyle temas halinde bulunanlara ve son üç hafta içinde Batı Afrika’ya seyahat eden herkese) NHS 111’i aramalarını veya yerel cinsel sağlık hizmetlerini aramalarını tavsiye etti.