Kent Ekranı

Abd Başkanı Biden: “Gazze’de ateşkes anlaşması olasılığı her zamankinden daha yakın”

Abd Başkanı Biden: “Gazze’de ateşkes anlaşması olasılığı her zamankinden daha yakın”

Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden, Hamas temsilcilerinin yokluğunda yapılan son ateşkes görüşmelerinde anlaşmayı kastederek, “hiç olmadığı kadar yakınız” dedi. 

Abd Başkanı, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı muhtemel anlaşmayı sonlandırmak için İsrail’e göndereceğini belirtti.

Hamas Lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da ödürülmesinden sonra İran’ın İsrail’e misillemesi beklenirken Joe Biden, “Bölgede kimse bu anlaşmayla ilgili son gelişmeyi baltalamamalı” diye konuştu. 

Abd Başkanı’nın Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı bu açıklamanın ardından Hamas yetkilileri, Biden’ın sözlerini şüpheyle karşıladılar. Doha’da yapılan görüşmelere katılmayan Hamas’ın yetkilisi, görüşmelerle ilgili olarak Katarlı ve Mısırlı yetkililerden bilgi aldıklarını belirtti. Hamas yetkilisine göre, görüşmelerde varılan nokta 2 Temmuz’da üzerinde anlaşılanların uygulanmasına yönelik taahhüt içermiyor.

İsrail tarafından yapılan açıklamada ise anlaşmanın Hamas’ın elinde tuttuğu rehinelerin kalanlarının tamamının serbest bırakılmasına bağlı olduğu bildirildi. 

Katar’ın başkente Doha’da 15  Ağustos’ta başlayan ve iki günün ardından ara verilen ateşkes görüşmelerinde arabuluculuk yapan Abd, Mısır ve Katar adına duyurulan ortak açıklamada görüşmelerin olumlu atmosferde ciddi ve yapıcı geçtiği belirtildi. 

Ateşkes görüşmelerinin bundan sonraki turu Mısır’da yapılacak.

Hamas, Katar’daki son tur başlamadan önce, görüşmelere katılmayacağını açıklamıştı.