Kent Ekranı

Avrupa’da Maymun Çiçeği alarmı seviyesi yükseltildi

Avrupa’da Maymun Çiçeği alarmı seviyesi yükseltildi

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, uluslararası Maymun Çiçeği hastalığı ile ilgili risk alarm seviyesini düşükten orta seviyeye yükseltti.

Kısa adı ECDC olan kuruluşun yöneticisi Pamela Rendi Wagner, Avrupa ile Afrika arasındaki bağlar nedeniyle daha fazla yeni varyasyon yeni varyasyon Maymun Çiçeği vakasının ithaline hazır olunması gerektiğini belirtti.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ECDC, halk sağlığı yetkililerine hastalığın yeni varyasyonunun hızlı bir şekilde tespit edilmesi için hazırlık ve planlama yapmalarını önerdi.

ECDC, ithal vakaların hızlı bir şekilde teşhis edilmesi ve önlemlerin uygulanması halinde Maymun Çiçeği’nin Avrupa’da sürekli bir şekilde bulaşma olasılığının düşük olduğunu belirtti.

Afrika ülkelerinden Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Maymun Çiçeği hastalığının Klad Ib olarak bilinen yeni bir  varyantı yayılmaya başlamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü hafta başında yeni varyantın  Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin komşularında görülmesi üzerine halk sağlığı için acil durum ilan etmişti.

15 Ağustos Perşembe günü İsveç, yeni varyantın ilk vakasının ülkede saptandığını bildirmişti.

Maymun Çiçeği hastalığı bir viral enfeksiyon. Nezleye benzer belirtilerle başlıyor ve vücutta irin dolu sivilcilerle kendini gösteriyor. Uluslararası kısa adı mpox olan hastalık genellikle hafif geçiriliyor; nadiren ölümcül oluyor.