Probiyotiklerin muhafızı antik reçete: Ballı yoğurt
Bağırsaklardaki probiyotiklerin pek çok açıdan sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu artık ilgili bütün bilim dalları ve bunların farklı disiplinlerinin kabul ettiği bir gerçek.
Ancak sindirim sistemi, probiyotikler için yani yararlı bakteriler için güllük gülistanlık bir yapı değil. Ağızda tükürükte, midede ve bağırsaklarda bulunan ve besinlerin emilimini kolaylaştıran enzimler yararlı bakterilerin ömürlerini kısaltıyorlar.
Beslenme uzmanları başta olmak üzere bilim insanları probiyotiklerin sindirim sistemindeki ömrünü uzatmanın yollarını araştırırken, sağlık açısından en yararlı beslenme tarzı Akdeniz diyetindeki geleneksel bir karışım dikkatlerini çekti. Akdeniz diyetinde Anadolu’nun yoğurdunun tatlandırılması için içine bal konuluyordu.
Yoğurt zaten bir probiyotik deposuydu. Ama bal? Bal hem bir antibiyotik ama hem de bir probiyotikti. Balın yararlı bakterilerin gelişmesine ve verimliliğine yardımcı olduğu biliniyordu.
Abd’deki Illinois Üniversitesi’ndek beslenme uzmanları ve bilim insanları yoğurt-bal geleneksel karışımının probiyotikler üzerindeki etkisini incelemeye karar verdiler. Araştırmanın sonuçları Amerikan Beslenme Derneği American Society for Nutrition’ın bilimsel dergisi The Journal of Nutrition’da yayımlandı.
Araştırmacılar önce laboratuar ortamında yoğurt-bal karışımının yararlı bakterilerin bağırsaktaki ömürlerini uzattığını saptadılar. Bu karışımın insanlarda da aynı sonucu elde edip etmediğini araştırdılar. 62 sağlıklı yetişkin iki hafta boyunca günde bir kere bir kase yoğurda bir çorba kaşığı karıştırıp yedi. Bu katılımcılardan 36’sı daha sonra yoğurdu şekerle karıştırıp tüketti.
Katılımcılar, dışkı örneklerini araştırma ekibine verdiler bunlar incelendi. Ayrıca bağırsak hareketleri, ruh halleri, bilişsel durumları ve genel sağlıklarına ilişkin soruları da yanıtladılar.
Sonuçlar laboratuar bulgularını destekliyordu. Yoğurt-bal karışımı, insan sindirim sisteminde de yararlı bakterilerin muhafızlığını yapıyordu.
Böylece yoğurt-bal karışımı probiyotikleri daha da yararlı hale getiriyordu.